Tort śmietankowy z mango

    Tort śmietankowy z mango

    Zapisz do ulubionych
    9godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W supermarkecie i delikatesach można dziś kupić różne owoce, o których istnieniu jeszcze parę lat temu nie słyszeliśmy. Jednym z nich jest mango.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła
    • 60 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • Do przełożenia
    • 2 mango
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 2 żółtka
    • 6 płatków żelatyny
    • 100 ml soku jabłkowego
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 500 g śmietany
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 30 g wiórków czekoladowych
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

    1. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1 torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody. Uformować kulę i chłodzić przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez 15–20 minut. Odstawić do przestudzenia.
    2. Obrać mango, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym. Odłożyć 12 kostek, resztę rozdrobnić z żółtkami i resztą cukru na purée. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać 3 łyżki soku jabłkowego, rozpuścić w nim żelatynę i dodać z resztą soku jabłkowego do purée. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
    3. Roztopić czekoladę i posmarować ciasto. Ubić 400 g śmietany i wymieszać z purée z mango, gdy zacznie się ścinać. Wyłożyć na ciasto. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Ubić 100 g śmietany z torebką cukru waniliowego i wycisnąć z rękawa cukierniczego rozetki na tort. Ozdobić kostkami mango i wiórkami czekoladowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis