Tort śmietankowo-serowy z borówkami

    Tort śmietankowo-serowy z borówkami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy spód tortu składa się z czekolady i płatków śniadaniowych, piekarnik okazuje się niepotrzebny!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 100 g masła
    • 150 g płatków kukurydzianych
    • Do przełożenia
    • 250 g chudego twarogu
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 6 płatków żelatyny
    • 4 łyżki soku cytrynowego
    • 400 g śmietany
    • 450 g kompotu z borówek amerykańskich
    • 40 g czekolady startej na wiórki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Rozdrobnić czekoladę i stopić z masłem w rondelku. Dodać płatki śniadaniowe i wymieszać. Płynną masę rozprowadzić na papierze do pieczenia na dnie formy, ostudzić, żeby stwardniała.
    2. Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i skórką cytryny na gęsty krem. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać sok cytrynowy i rozpuścić w nim odciśniętą z wody żelatynę. Energicznie wymieszać z kremem twarogowym.
    3. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z kremem trzepaczką do piany. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli kompot z borówek jest bardzo płynny, odsączyć owoce na sitku.
    4. Spód z czekolady i płatków śniadaniowych posmarować połową kremu i rozłożyć na nim borówki w kole o średnicy mniejszej o 2 cm niż średnica formy. Na wierzch nałożyć resztę kremu. Tort przykryć i odstawić do lodówki na 4 godziny. Ostrożnie wyjąć z formy, przystroić wiórkami z czekolady i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis