Tort serowo-śmietankowy

    Tort serowo-śmietankowy

    11polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten tort jest wspaniałym dodatkiem do słodkiej kawy. Krem ma lekko orzeźwiający smak dzięki dodaniu cytryny.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 2 jajka, 100 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 40 g mąki ziemniaczanej, 40 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do nasmarowania formy
    • Nadzienie
    • 1 cytryna, 6 płatków żelatyny
    • 500 g białego sera śmietankowego
    • 200 g cukru, 380 g śmietany kremówki
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać energicznie żółtka z 2 łyżkami wody. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać 5 minut. Dosypać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta.
    2. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić 5 minut w formie, a potem wyłożyć na drucianą podstawkę. Po ostudzeniu przeciąć poziomo na dwie części. Dolną połowę ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej wyłożony papierem do pieczenia bok tortownicy.
    3. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Namoczyć żelatynę. Gdy zmięknie, wycisnąć wodę; roztopić w rondelku na słabym ogniu.
    4. Wymieszać biały ser, cukier, otartą skórkę cytryny i sok. Dodać roztopioną żelatynę i sztywno ubitą śmietanę. Wyłożyć całość na dolną część ciasta. Nakryć drugą połówką i odstawić w chłodne miejsce. Po schłodzeniu zdjąć bok tortownicy. Posypać tort cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis