Tort rabarbarowy z bezami

    Tort rabarbarowy z bezami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wiosną trzeba choć raz skusić się na ten tort. Najlepiej smakuje w nim młody rabarbar. Dodatkowo rabarbar sprawia, że ciasto bardzo ładnie wygląda.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 mała cytryna
    • 3 jajka
    • 125 g masła
    • 125 g cukru
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • szczypta mielonych goździków
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g rabarbaru
    • 120 g cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 50 g miodu
    • 3 łyżki konfitury morelowej
    • 20 g prażonych płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Z cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Wymieszać jedno całe jajko z żółtkami, otartą skórką cytryny i resztą składników ciasta.
    2. Natłuścić formę. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch.
    3. Obrać, umyć i pokroić rabarbar na kawałki długości około 3 cm. Rozłożyć je na cieście i posypać 100 g cukru. Piec ciasto przez około 40 minut.
    4. Ubić białka na sztywną pianę, dodając sok z cytryny, resztę cukru i miód. Wyjąć ciasto z piekarnika i ozdobić masą bezową z rękawa cukierniczego: najpierw krzyżującymi się pasmami (kratka), potem rozetkami wokół brzegu ciasta.
    5. Wstawić tort z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut, aż wierzch stanie się złotożółty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić wstępnie w formie, potem wyjąć na podstawkę drucianą i poczekać, aż ostygnie.
    6. Pokryć brzeg tortu konfiturą morelową i posypać płatkami migdałowymi, tak żeby się przykleiły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis