Tort pigwowy

    Tort pigwowy

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wiele osób uprawia pigwy i pigwowce ze względu na ich dekoracyjne kwiaty. A przecież dojrzewające jesienią żółciutkie pigwy to świetne owoce na przetwory.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 60 g cukru
    • szczypta soli
    • 75 g miękkiego masła
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g owoców pigwy
    • 1 pomarańcza
    • 125 ml soku jabłkowego
    • 30 g cukru
    • 100 g wiórków migdałowych
    • 2 jajka
    • 150 g śmietany kremówki
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Umyć i wytrzeć cytrynę, otrzeć połowę skórki. Wymieszać ją z mąką, cukrem, solą, masłem i 1–2 łyżkami wody. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając jeszcze wody. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, tworząc wokół brzeg wysokości około 3 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
    2. Obrać i poćwiartować pigwy, usunąć gniazda nasienne, a owoce pokroić w plastry grubości 1 cm. Umyć pomarańczę, odkroić nieco skórki i z połowy wycisnąć sok. Zagotować skórkę i sok wraz z sokiem jabłkowym i 30 g cukru. Dodać pigwy i dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Wyjąć i odcedzić pigwy. Wyjąć i wyrzucić skórkę pomarańczową, sok schłodzić.
    3. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    4. Posypać ciasto wiórkami migdałowymi. Zapiekać 15 minut. Wyjąć z piekarnika i rozłożyć pigwy na wierzchu ciasta. Rozbełtać z jajkami i śmietaną sok pozostały po duszeniu owoców. Polać nim ciasto. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut.
    5. Zmieszać miód z cynamonem, posmarować wierzch upieczonego tortu tą mieszanką, a potem wstawić jeszcze na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Po wyjęciu zdjąć bok tortownicy i wystudzić tort.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis