Tort owocowy z kremem waniliowym

    Tort owocowy z kremem waniliowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Spód tortu można upiec już dzień wcześniej, jednak kremem waniliowym i owocami należy go przybrać dopiero na krótko przed podaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • 100 g miękkiego masła
    • 50 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżki mleka
    • 100 g twarogu
    • 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Do przełożenia
    • 4 płatki żelatyny
    • 250 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 1–2 łyżeczki mielonej wanilii
    • 150 g śmietany
    • 600 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody)
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić tortownicę.
    2. Umyć dokładnie cytrynę i otrzeć z niej skórkę. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać 2 łyżki mleka, połowę otartej skórki cytryny i ucierać, dodając stopniowo po jednej łyżce twarogu.
    3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-twarogowej i wymieszać do konsystencji kremu. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 40 minut.
    4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić najpierw przez 10 minut w formie, później wyjąć z formy i odłożyć na podstawkę.
    5. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zagotować w rondelku mleko, cukier, wanilię i resztę skórki cytryny. Zestawić z ognia.
    6. Rozpuścić zmiękczone listki żelatyny w gorącym mleku. Nalać zimnej wody do miski większej od rondelka, wrzucić kostki lodu i wstawić rondelek, żeby szybko stygł. Mieszać stale zawartość rondelka, aż zacznie wyraźnie gęstnieć.
    7. Ubić śmietanę na sztywno. Umyć, przebrać i odcedzić owoce. Wymieszać bitą śmietanę z żelującą masą i całość wyłożyć na upieczony spód ciasta, wygładzając powierzchnię. Rozłożyć owoce gęsto na wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Tort można przygotować jeszcze szybciej, jeśli spód z ciasta upiecze się dzień wcześniej lub kupi się gotowy. Bardzo szybko przyrządza się krem waniliowy z ugotowanego na gęsto budyniu waniliowego, zmieszanego z bitą śmietaną. Można ozdobić tort rozetkami wyciskanymi z bitej śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis