Tort marchewkowy

    Tort marchewkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Większości z nas marchewka kojarzy się z włoszczyzną wrzucaną do zupy albo surówką. Teraz poznamy ją w zupełnie innej roli, dodamy ją bowiem do ciasta. I będzie to bardzo miłe zaskoczenie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 300 g marchewki
    • 250 g brązowego cukru
    • 5 jajek
    • 1 łyżka rumu
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 300 g mielonych migdałów
    • 60 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Na lukier i do przystrojenia
    • 200 g cukru pudru
    • 3–4 łyżki soku cytrynowego
    • 50 g prażonych płatków migdałowych
    • 12 marcepanowych marchewek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wyłożyć dno formy papierem do pieczenia lub natłuścić. Nagrzać piekarnik do 180°C. Zetrzeć drobno marchewkę. Zmiksować cukier z jajkami. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
    2. Dodać rum, skórkę cytryny i mielone migdały, wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto przełożyć do tortownicy i wygładzić powierzchnię.
    3. Piec przez 55–65 minut. Wyjąć i krótko studzić w formie. Następnie przełożyć ciasto na metalową kratkę do przestudzenia.
    4. Przygotować lukier: dokładnie rozmieszać i utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym. Udekorować ciasto.
    5. Przykleić do obwodu ciasta płatki migdałowe, wierzch ozdobić marchewkami z marcepanu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ciasto dyniowe lub cukiniowe

    Marchewkę można zastąpić dynią startą na grubej tarce lub cukinią startą na drobnej tarce. Zamiast migdałów należy wówczas dodać orzechy laskowe i udekorować ciasto cienko pokrojoną skórką cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis