Tort kawowy

    Tort kawowy

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli spodziewamy się tylko kilkorga gości, o których wiemy, że nie są specjalnymi łasuchami, możemy przygotować ten nieco mniejszy, choć nie mniej pyszny tort.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 1/2 laski wanilii
    • 4 jajka
    • 120 g cukru
    • 120 g mąki
    • 20 g mąki ziemniaczanej
    • 40 g masła
    • Krem
    • 600 ml mleka
    • 2 łyżeczki mielonej kawy
    • 4 płatki żelatyny
    • 1 torebka budyniu czekoladowego
    • 100 g cukru
    • 200 g polewy czekoladowej
    • 4 łyżki ciepłej kawy
    • 50 g płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wydobyć nasionka ze strączka wanilii. Jajka, cukier i nasionka wanilii miksować, aż cukier rozpuści się i masa będzie puszysta. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i po 1 łyżce dodawać do masy, ciągle mieszając. Rozpuścić masło, dodać i wymieszać. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Przeciąć ciasto poziomo, żeby powstały 3 blaty.
    3. Zagotować mleko z kawą mieloną i odstawić na godzinę do naciągnięcia. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Przecedzić przez gęste sitko kawę na mleku i zagotować. Dodać budyń w proszku, cukier i odciśniętą z wody żelatynę, i wymieszać, aż składniki się rozpuszczą.
    4. Pierwszy blat posmarować z wierzchu kremem, nakryć drugim i znów posmarować. Przykryć ostatnim blatem. Rozrobić polewę, odłożyć 2 łyżki na później, resztę zmieszać z kawą i polać tort wraz z bokami. Przystroić resztą polewy (wzorki na wierzchu) i płatkami migdałowymi (z boku).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis