Tort figowy z jogurtem pomarańczowym

    Tort figowy z jogurtem pomarańczowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki naturalnej słodyczy figi są jakby stworzone do deserów i ciast, choć w kuchni śródziemnomorskiej dodaje się je również do dań mięsnych. U nas świeże figi to rarytas, dlatego takie ciasto będzie naprawdę oryginalnym deserem.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 jajka
    • 90 g cukru
    • 90 g mąki
    • 1 białko
    • Na wierzch ciasta
    • 1 pomarańcza
    • 8 świeżych, dojrzałych fig
    • 250 g jogurtu
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 3 łyżki likieru pomarańczowego
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka z łyżką ciepłej wody. Dodać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie kremowa i prawie biała.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ostrożnie wymieszać mąkę z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
    3. Natłuścić formę, napełnić ciastem i wygładzić powierzchnię. Piec przez 20 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Wyjąć z formy i ostudzić na drucianej podstawce.
    4. Umyć pomarańczę i wytrzeć do sucha. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Umyć figi, przekroić każdą na 8 cząstek. Jeśli skórka jest gorzka, trzeba je obrać.
    5. Wymieszać jogurt z cukrem pudrem i otartą skórką pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z likierem.
    6. Położyć spód tortu na paterze. Nasączyć go mieszaniną soku z likierem, potem rozprowadzić po wierzchu jogurt aromatyzowany skórką pomarańczową.
    7. Ułożyć cząstki fig na jogurcie. Przykryć tort folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Dobra rada

    Do ciast z figami można podawać gorącą czekoladę z miętą. Płaską łyżkę listków mięty należy wrzucić do czajniczka. Zagotować 250 ml wody i zalać listki. Mięta ma naciągać przez 10 minut pod przykryciem. Podgrzać 375 ml mleka. Połamać na kawałki 100 g gorzkiej czekolady i wrzucić do mleka. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wywar z mięty odcedzić i dodać do mleka z czekoladą. Podgrzać i osłodzić do smaku. Na wierzchu ułożyć kilka listków mięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis