Zaloguj się Zarejestruj się

Grzanki z czosnkiem

  • 4komentarze
  • 33polubienia
  • 15min.

Szybkie do przygotowania i przepyszne tosty czosnkowe, które pasują do każdego dania kuchni włoskiej. Roztopiona mozzarella nie jest obowiązkowa, ale smakuje pysznie!

Clair

Składniki
ilość sztuk: 10 grzanek

  • 1 bochenek włoskiego chleba (można zastąpić zwykłym chlebem)
  • 5 łyżek (70 g) masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 115 g (1 szklanka) startego sera mozzarella

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”.
  2. Pokroić chleb na kromki grubości 2 do 3 cm.
  3. W małej misce wymieszać masło z oliwą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie pieczywo.
  4. Poukładać kromki chleba na blasze do pieczenia i piec przez 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Sprawdzać często, czy się nie przypalają.
  5. Wyjąć grzanki z piekarnika, posypać serem i z powrotem wstawić do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się lekko zarumieni i stopi. Podawać natychmiast.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Teri
autor:
22

Bardzo dobre postawiło mnie dzisiaj na nogi, bo byłam lekko przeziębiona - 10 lis 2010

kila80
autor:
19

Szybko, smacznie, super - 14 lip 2011

iza
autor:
13

Bardzo dobre. Ja sobie jeszcze dodałam na to szynke i po wyciągnieciu z piekarnika położyłam pomidory z cebulą, aby orzywic troche tą grzanke. - 19 sty 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie