Grzanki z czosnkiem

    Grzanki z czosnkiem

    60polubień
    15min.


    Zrobione przez 956 osób

    Szybkie do przygotowania i przepyszne tosty czosnkowe, które pasują do każdego dania kuchni włoskiej. Roztopiona mozzarella nie jest obowiązkowa, ale smakuje pysznie!

    Składniki
    ilość sztuk: 10 grzanek

    • 1 bochenek włoskiego chleba (można zastąpić zwykłym chlebem)
    • 5 łyżek (70 g) masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 115 g (1 szklanka) startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”.
    2. Pokroić chleb na kromki grubości 2 do 3 cm.
    3. W małej misce wymieszać masło z oliwą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie pieczywo.
    4. Poukładać kromki chleba na blasze do pieczenia i piec przez 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Sprawdzać często, czy się nie przypalają.
    5. Wyjąć grzanki z piekarnika, posypać serem i z powrotem wstawić do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się lekko zarumieni i stopi. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    31

    Szybko, smacznie, super - 14 lip 2011

    autor:
    27

    Bardzo dobre postawiło mnie dzisiaj na nogi, bo byłam lekko przeziębiona - 10 lis 2010

    autor:
    20

    Bardzo dobre. Ja sobie jeszcze dodałam na to szynke i po wyciągnieciu z piekarnika położyłam pomidory z cebulą, aby orzywic troche tą grzanke. - 19 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis