Torciki filo z krewetkami

    Torciki filo z krewetkami

    Zapisz do ulubionych
    47min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne, lekkie i wcale nie trudne do przygotowania pakieciki z ciasta filo wypełnione nadzieniem z warzyw i krewetek. Hit na przyjęciach!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oleju
    • 3 płaty ciasta filo
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 3 cebule dymki
    • 1 marchewka
    • 75 g strączków groszku cukrowego
    • 1 mała główka kapusty pak choi
    • 75 g kiełków fasoli mung
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 300 g obranych surowych krewetek
    • świeża kolendra do przystrojenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 47min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wgłębienia formy do mufinek cienko nasmarować olejem. Płaty ciasta filo ułożyć jeden na drugim na blacie kuchennym. Przeciąć wzdłuż na 3 pasy i każdy z nich przeciąć na 4 kwadraty. W sumie powinniśmy otrzymać 36 kwadratów z ciasta.
    2. Do każdego wgłębienia włożyć 1 kwadrat ciasta. Zmieszać oba gatunki oleju i posmarować cienko kwadraty. Na każdym położyć następny pod niewielkim kątem, żeby ich rogi się nie pokrywały, i też cienko posmarować olejem. Tak samo postąpić z trzecim kwadratem. Piec przez 5–7 minut.
    3. Obrać i drobno posiekać czosnek. Umyć dymkę, marchewkę, strączki groszku cukrowego i kapustę pak-choi. Pokroić warzywa w plasterki lub w paski. Umyć i osuszyć kiełki fasoli mung.
    4. Resztę mieszaniny olejów rozgrzać w woku. Podsmażyć czosnek, dymkę i imbir. Wrzucić marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać strączki groszku cukrowego, kapustę pak-choi i kiełki fasoli, smażyć jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawić sosem sojowym. Napełnić koszyczki nadzieniem, przystroić kolendrą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis