Torciki porzeczkowe z bezą

    Torciki porzeczkowe z bezą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Można dziś kupić praktyczne, pokryte teflonem foremki, które bardzo się przydadzą do pieczenia tych ciastek. Spody torcików można zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeb.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 90 g mąki
    • 30 g mielonych migdałów
    • 60 g masła
    • 30 g cukru pudru
    • 3 krople aromatu z gorzkich migdałów
    • szczypta soli
    • 1 żółtko
    • masło do nasmarowania form
    • Nadzienie
    • 200 g czerwonych porzeczek
    • 200 g czarnych porzeczek
    • 2 łyżki cukru
    • 125 g truskawek
    • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
    • Beza
    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 60 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować foremki masłem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Wsypać mąkę i mielone migdały do miski. Pokroić masło w kawałki, wymieszać z mąką i migdałami, żeby powstały drobne grudki. Dodać cukier puder, aromat z gorzkich migdałów, sól, żółtko oraz łyżkę wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    3. Umyć porzeczki i oderwać od ogonków widelcem, wymieszać z cukrem i włożyć do rondelka. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż owoce staną się miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć rondelek z ognia. Umyć, osuszyć i posiekać truskawki. Wrzucić do rondelka, dodać galaretkę z czarnych porzeczek i wymieszać. Ostudzić.
    4. Posypać blat kuchenny niewielką ilością mąki. Rozwałkować ciasto. Wyciąć 6 kół o rozmiarach pasujących do foremek, a następnie wykleić nimi foremki. Ponakłuwać gęsto widelcem ciasto na dnie i w rozgrzanym piekarniku piec przez 12 minut, żeby lekko zbrązowiało. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zmniejszyć temperaturę do 160°C.
    5. Ubić białka z solą na półsztywną pianę. Dodawać stopniowo 60 g cukru i nadal ubijać, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Ostrożnie wyjąć torciki z foremek i ułożyć na blasze do pieczenia. Odcedzić przygotowane nadzienie z owoców i napełnić nim torciki.
    6. Ułożyć na każdym z torcików ubitą pianę z białek. Piec przez 10–15 minut, aż zbrązowieją z wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Gdy nie ma świeżych porzeczek, można użyć mrożonych malin lub czarnych jagód, a także kawałków brzoskwiń lub śliwek. Sok z odsączonych owoców (zob. punkt 5) należy zachować: będzie znakomitym dodatkiem do jogurtu lub müsli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis