Torciki porzeczkowe z bezą

    Torciki porzeczkowe z bezą

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Można dziś kupić praktyczne, pokryte teflonem foremki, które bardzo się przydadzą do pieczenia tych ciastek. Spody torcików można zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeb.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 90 g mąki
    • 30 g mielonych migdałów
    • 60 g masła
    • 30 g cukru pudru
    • 3 krople aromatu z gorzkich migdałów
    • szczypta soli
    • 1 żółtko
    • masło do nasmarowania form
    • Nadzienie
    • 200 g czerwonych porzeczek
    • 200 g czarnych porzeczek
    • 2 łyżki cukru
    • 125 g truskawek
    • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
    • Beza
    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 60 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować foremki masłem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Wsypać mąkę i mielone migdały do miski. Pokroić masło w kawałki, wymieszać z mąką i migdałami, żeby powstały drobne grudki. Dodać cukier puder, aromat z gorzkich migdałów, sól, żółtko oraz łyżkę wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    3. Umyć porzeczki i oderwać od ogonków widelcem, wymieszać z cukrem i włożyć do rondelka. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż owoce staną się miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć rondelek z ognia. Umyć, osuszyć i posiekać truskawki. Wrzucić do rondelka, dodać galaretkę z czarnych porzeczek i wymieszać. Ostudzić.
    4. Posypać blat kuchenny niewielką ilością mąki. Rozwałkować ciasto. Wyciąć 6 kół o rozmiarach pasujących do foremek, a następnie wykleić nimi foremki. Ponakłuwać gęsto widelcem ciasto na dnie i w rozgrzanym piekarniku piec przez 12 minut, żeby lekko zbrązowiało. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zmniejszyć temperaturę do 160°C.
    5. Ubić białka z solą na półsztywną pianę. Dodawać stopniowo 60 g cukru i nadal ubijać, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Ostrożnie wyjąć torciki z foremek i ułożyć na blasze do pieczenia. Odcedzić przygotowane nadzienie z owoców i napełnić nim torciki.
    6. Ułożyć na każdym z torcików ubitą pianę z białek. Piec przez 10–15 minut, aż zbrązowieją z wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Gdy nie ma świeżych porzeczek, można użyć mrożonych malin lub czarnych jagód, a także kawałków brzoskwiń lub śliwek. Sok z odsączonych owoców (zob. punkt 5) należy zachować: będzie znakomitym dodatkiem do jogurtu lub müsli.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis