Tikka z kurczakiem, pieczarkami i papryką

    Tikka z kurczakiem, pieczarkami i papryką

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Soczyste pieczarki i zielona papryka to świetne dodatki do pikantnego kurczaka doprawionego hinduską przyprawą tandoori. To doskonałe, szybkie danie na dzień powszedni. Podawać z chlebkiem naan lub pitta pokrojonym na plasterki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 filetów z udek kurczaka
    • 3 łyżki przyprawy tandoori
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 550 g dużych pieczarek (same kapelusze)
    • 4 zielone papryki, pokrojone na kawałki
    • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • cząstki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawą tandoori. Skropić łyżką oleju.
    2. Opiekać kurczaka przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę, dodać pieczarki (blaszkami do góry) i paprykę (skórką do góry). Lekko posmarować warzywa łyżką oleju. Opiekać przez 5 minut, aż warzywa i mięso zrumienią się. Przewrócić warzywa i mięso na drugą stronę. Posmarować warzywa resztą oleju i opiekać jeszcze przez 4–5 minut.
    3. Przełożyć kurczaka i warzywa na talerze. Polać sosem, który powstał podczas pieczenia i posypać kolendrą. Udekorować cząstkami cytryny i podawać.

    Kurczak teriyaki

    Zamiast przyprawy tandoori użyć 6–8 łyżek sosu teriyaki. Zastąpić paprykę i pieczarki 1–2 bakłażanami pokrojonymi w plasterki grubości 1 cm, całym pęczkiem cebulki dymki i 250 g drobnych kolbek kukurydzy. Podawać z sałatką z posiekanej kapusty chińskiej pak choi i makaronu ryżowego (ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu) doprawioną dressingiem z łyżki octu winnego, 2 łyżek jasnego sosu sojowego i ½ łyżeczki cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis