Tian prowansalski z boćwiną

    Tian prowansalski z boćwiną

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To kolorowe, bogate w witaminy danie przyrządzane jest z warstw boćwiny i plasterków pomidorów zapiekanych w sosie jajeczno-serowym. Nazwa “tian” pochodzi od glinianego garnka, w którym w Prowansji tradycyjnie zapieka się potrawy z warzyw, ryżu i jajek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g długoziarnistego ryżu
    • 400 g boćwiny
    • 100 g sera gruyeère, startego
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 340 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 200 ml chudego mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić ryż do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zmięknie. Odlać.
    2. Odkroić ogonki boćwiny i posiekać ją. Pokroić listki w paseczki szerokości 2 cm. Wrzucić ogonki do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Dodać listki i gotować jeszcze 1–2 minuty. Odlać na sicie i zahartować strumieniem zimnej wody, odcisnąć.
    3. Wymieszać boćwinę z ryżem, dodać mniej więcej połowę tartego sera gruyeère i tymianek oraz sól i pieprz.
    4. Lekko nasmarować tian (naczynie z wypalanej gliny) lub płaskie naczynie żaroodporne o pojemności 2 l. Nałożyć połowę ryżu z boćwiną i rozprowadzić równą warstwą. Ułożyć na niej połowę plasterków pomidorów, a następnie przykryć resztą ryżu z boćwiną.
    5. Rozbełtać jajka z mlekiem w dzbanku. Polać równomiernie zapiekankę. Ułożyć na wierzchu pozostałe plasterki pomidorów i posypać resztą sera gruyeère. Zapiekać około 45 minut, aż potrawa zetnie się lekko i przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C, kwas foliowy, wapń * ✓✓ niacyna, cynk * ✓ B1, B2, B6, E, miedź, żelazo, potas, selen

    Inne propozycje

    • Zamiast boćwiny można użyć mocno wyrośniętych kiełków różnych warzyw. Nie odkrawać od ogonków, gotować je 2–3 minuty. * • Klops z cukinii i pieczarek. Roztopić na patelni 25 g masła. Usmażyć na nim 350 g plasterków cukinii i 200 g plasterków pieczarek oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Przyrumienić. Dodać ugotowany ryż, jajka, mleko, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i 100 g tartego sera cheddar. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do nasmarowanej keksówki o pojemności 1,2 l, której dno wyłożymy pergaminem. Wygładzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec klops około godziny, aż zetnie się lekko. Odstawić na 5 minut, by nieco przestygł. Okroić nożem wokół brzegów i wyłożyć na deskę. Podawać z sosem z pokrojonych pomidorów z puszki, gotowanych, aż zgęstnieją.

    Zalety

    • Zielone warzywa liściaste, takie jak boćwina szerokoogonkowa, zawierają sporo witamin C, E, K i kwasu foliowego oraz mikroelementów, takich jak wapń. * • Ryż jest źródłem skrobi o niskiej zawartości tłuszczu, ważnym składnikiem zdrowej diety. Nie zawiera glutenu, czyli mogą go jadać osoby cierpiące na celiakię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis