To kolorowe, bogate w witaminy danie przyrządzane jest z warstw boćwiny i plasterków pomidorów zapiekanych w sosie jajeczno-serowym. Nazwa “tian” pochodzi od glinianego garnka, w którym w Prowansji tradycyjnie zapieka się potrawy z warzyw, ryżu i jajek.
Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!
✓✓✓ A, B12, C, kwas foliowy, wapń * ✓✓ niacyna, cynk * ✓ B1, B2, B6, E, miedź, żelazo, potas, selen
• Zamiast boćwiny można użyć mocno wyrośniętych kiełków różnych warzyw. Nie odkrawać od ogonków, gotować je 2–3 minuty. * • Klops z cukinii i pieczarek. Roztopić na patelni 25 g masła. Usmażyć na nim 350 g plasterków cukinii i 200 g plasterków pieczarek oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Przyrumienić. Dodać ugotowany ryż, jajka, mleko, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i 100 g tartego sera cheddar. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do nasmarowanej keksówki o pojemności 1,2 l, której dno wyłożymy pergaminem. Wygładzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec klops około godziny, aż zetnie się lekko. Odstawić na 5 minut, by nieco przestygł. Okroić nożem wokół brzegów i wyłożyć na deskę. Podawać z sosem z pokrojonych pomidorów z puszki, gotowanych, aż zgęstnieją.
• Zielone warzywa liściaste, takie jak boćwina szerokoogonkowa, zawierają sporo witamin C, E, K i kwasu foliowego oraz mikroelementów, takich jak wapń. * • Ryż jest źródłem skrobi o niskiej zawartości tłuszczu, ważnym składnikiem zdrowej diety. Nie zawiera glutenu, czyli mogą go jadać osoby cierpiące na celiakię.