Tartaletki śródziemnomorskie

    Tartaletki śródziemnomorskie

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tarty z pesto, pomidorami, oliwkami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 375 g gotowego ciasta francuskiego
    • 4 łyżki pesto
    • 2 duże pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g sera ricotta
    • 8 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
    • 50 g parmezanu, startego
    • liście bazylii, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki i pozostawić zamknięte w temperaturze pokojowej na 20 minut (dzięki temu łatwiej będzie je rozwinąć nie uszkadzając).
    2. Ostrożnie rozwinąć ciasto, a następnie pokroić na 4 prostokąty o wymiarach około 18 × 11 cm. Ułożyć na blasze i nakłuć na całej powierzchni widelcem. Piec przez 12 minut, obracając blachę, jeśli tarty rumienią się lub pieką nierównomiernie.
    3. Posmarować każdą tartę łyżką pesto i przykryć plasterkami pomidorów. Ułożyć na wierzchu kawałki sera ricotta i oliwki. Posypać parmezanem i mielonym pieprzem.
    4. Włożyć tarty z powrotem do piekarnika i piec przez 5–10 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni i będzie chrupkie, a ser się roztopi. Podawać tarty udekorowane listkami bazylii.

    Z czym podawać

    Przyrządzić sałatkę z listków radicchio skropionych dressingiem z oleju z orzechów włoskich i octu balsamicznego.

    Możesz też użyć

    • Warto wypróbować następujące dodatki: • Kremowy ser z wędzonym łososiem. Upiec i posypać listkami rukoli. • Młode szparagi posmarować oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika pod piekące się blaty na 12 minut. Posmarować każdy blat zielonym pesto. Nałożyć szparagi i posypać płatkami parmezanu. Zapiekać jeszcze 2 minuty. Można też, kierując się własną inwencją kuchenną, wykorzystać inne dostępne dodatki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis