Tartaletki z kozim serem

    Tartaletki z kozim serem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przed przyrządzeniem tych tartaletek radzimy sprawdzić, czy na pewno kozi ser jest tym, co ”tygrysy lubią najbardziej”. Ten ser nie budzi bowiem letnich uczuć – można go albo uwielbiać, albo nie cierpieć.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 120 g mąki
    • szczypta soli
    • 40 g płatków owsianych
    • 80 g zimnego masła
    • Na wierzch ciasta
    • 3 jajka
    • 120 g jogurtu
    • 300 ml mleka
    • 4 łyżki borówek do mięsa
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 90 g koziego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i solą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i całość rozetrzeć palcami, żeby powstały grudki. Dolać 3 łyżki wody i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez 30 minut.
    2. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremki i wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, nasypać suchego grochu i piec przez 12 minut.
    3. Usunąć papier do pieczenia i groch. Włożyć tartaletki z powrotem do piekarnika i piec przez 8 minut, aż będą złotożółte. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
    4. Rozbełtać jajka. Dodać jogurt, mleko, sól oraz pieprz i wymieszać. Każdą tartaletkę posmarować 2 łyżeczkami borówek i posypać szczypiorkiem, a następnie posmarować kozim serem. Polać mieszaniną jajek z pozostałymi składnikami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20–25 minut, aż wierzch tartaletek będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis