Tartaletki z kozim serem

    1 godz. 50 min

    Przed przyrządzeniem tych tartaletek radzimy sprawdzić, czy na pewno kozi ser jest tym, co ”tygrysy lubią najbardziej”. Ten ser nie budzi bowiem letnich uczuć – można go albo uwielbiać, albo nie cierpieć.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 120 g mąki
    • szczypta soli
    • 40 g płatków owsianych
    • 80 g zimnego masła
    • Na wierzch ciasta
    • 3 jajka
    • 120 g jogurtu
    • 300 ml mleka
    • 4 łyżki borówek do mięsa
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 90 g koziego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i solą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i całość rozetrzeć palcami, żeby powstały grudki. Dolać 3 łyżki wody i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez 30 minut.
    2. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić foremki i wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, nasypać suchego grochu i piec przez 12 minut.
    3. Usunąć papier do pieczenia i groch. Włożyć tartaletki z powrotem do piekarnika i piec przez 8 minut, aż będą złotożółte. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
    4. Rozbełtać jajka. Dodać jogurt, mleko, sól oraz pieprz i wymieszać. Każdą tartaletkę posmarować 2 łyżeczkami borówek i posypać szczypiorkiem, a następnie posmarować kozim serem. Polać mieszaniną jajek z pozostałymi składnikami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20–25 minut, aż wierzch tartaletek będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis