Tartaletki z cebulkami

    Tartaletki z cebulkami

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto rodzaj tartaletek, zwany przez znawców croustades. Foremki do babeczek wysmarowane stopionym masłem wykłada się cienkimi kromkami chleba i zapieka. Napełnia się je potem nadzieniem z cebulek i suszonych pomidorów. Potrawę można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać tuż przed podaniem.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 tartaletek

    • 30 g masła, stopionego
    • 12 cienkich kromek białego pieczywa
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 duże cebule (ok. 450 g), pokrojone w cienkie krążki
    • 30 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i grubo posiekanych
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno posiekanego
    • 30 g orzechów włoskich, pokruszonych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wysmarować odrobiną stopionego masła 12 foremek do babeczek. Wyciąć krążki ze wszystkich kromek chleba foremką do ciastek o średnicy 7,5 cm. Spłaszczyć krążki wałkiem i umieścić w foremkach do babeczek. Dokładnie przyciskać brzegi chleba i delikatnie zawijać, żeby babeczki miały kształt muszelek o falistych krawędziach.
    2. Posmarować babeczki resztą stopionego masła i piec 8–10 minut, aż będą kruche i przyrumienione. Odstawić w ciepłe miejsce. Jeżeli przygotowujemy je z wyprzedzeniem, przechowujmy je w szczelnie zamkniętym blaszanym pojemniku.
    3. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, z dobrze dopasowaną pokrywą. Wrzucić cebulę, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut, aż będzie miękka.
    4. Odkryć garnek z cebulą, zwiększyć ogień i smażyć mieszając, aż cebula mocno się przyrumieni. Zdjąć z ognia i dodać suszone pomidory razem z tymiankiem, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (nadzienie przygotowane z wyprzedzeniem należy schłodzić i przechowywać w lodówce).
    5. Nadzienie przełożyć do tartaletek, posypać posiekanymi orzechami. Podawać gorące.

    1 tartaletka zawiera:

    ✓✓ E * ✓ B1, miedź, selen

    Inne propozycje

    • Można przyrządzić podobne babeczki z ciasta filo. Wysmarować foremki stopionym masłem. Pokroić 270 g ciasta filo na kwadraty o boku 9 cm (potrzeba 48 kwadratów). Ułożyć w każdej foremce po 4 kwadraty pod różnym kątem, mocno dociskając. Posmarować pozostałym stopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C 45 minut, aż staną się kruche i złociste. * • Tartaletki ratatouille. Poddusić drobno posiekaną cebulę w łyżce oliwy z oliwek extra virgin, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i małą czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Dusić 2 minuty, często mieszając. Dodać małego bakłażana i cukinię pokrojone w drobną kostkę. Dusić minutę, wrzucić 55 g drobno posiekanych suszonych pomidorów i łyżeczkę posiekanego tymianku. Zamieszać, przykryć i dusić 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić, przełożyć do babeczek, posypać prażonymi orzeszkami piniowymi i podawać.

    Zalety

    • Regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów włoskich może pomóc obniżać stężenie cholesterolu we krwi, a także zapobiegać chorobom serca i nowotworom. Jest to możliwe dzięki przeciwutleniaczom zawartym w orzechach: selenowi, cynkowi, miedzi oraz witaminie E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    Najlepiej użyć chleba tostowego - z niego spokojnie wytnie się kółka o średnicy 7,5 cm. Należy je też lekko rozwałkować przed włożeniem do foremek i wtedy wszystko powinno się udać! - 22 paź 2012

    autor:
    1

    bez sensu, nie udały się, nie wiem jak duże kromki chleba trzeba mieć żeby wyciąć wystarczająco duże kółka, chleb po opieczeniu nie przypomina tego na zdjeciu. Moim zdaniem przepis kiepski - 21 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis