Spanakopita – greckie rożki ze szpinakiem

    Spanakopita – greckie rożki ze szpinakiem

    8polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 303 osoby

    Przepis na tę przekąskę w postaci rożków ze szpinakiem i fetą pochodzi od greckiego przyjaciela mojej rodziny. Można je zamrozić przed upieczeniem.

    Składniki
    ilość sztuk: 27 rożków

    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 2 duże cebule
    • 560 g mrożonego posiekanego szpinaku - rozmrożonego, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 115 g pokruszonego sera feta
    • 4 jajka, lekko rozbełtane
    • sól i pieprz do smaku
    • 450 g gotowego mrożonego ciasta filo
    • 340 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Nagrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i powoli podsmażać, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak, koper i mąkę. Podsmażać około 10 minut, aż większość wody wyparuje. Zdjąć z ognia. Wmieszać ser feta, jajka, sól i pieprz.
    3. Zdjąć jeden arkusz filo ze stosu i lekko ale równomiernie posmarować masłem za pomocą pędzelka. Na posmarowanej stronie położyć drugi arkusz ciasta i docisnąć oba arkusze razem. Złożone arkusze pociąć w długie paski o szerokości około 8 cm. Pozostałe ciasto przykryć w tym czasie folią, aby nie wyschło.
    4. Położyć jeden przygotowany pasek ciasta na stolnicy, wąskim końcem do siebie. Nałożyć na ten koniec łyżkę nadzienia w odległości 2,5 cm od brzegu. Przełożyć prawy dolny róg ciasta ponad nadzieniem ku lewej krawędzi, aby utworzyć trójkąt. Powstały trójkąt zawinąć ponownie w ciasto, obracając go wzdłuż równoległej do siebie krawędzi. Następnie obrócić trójkąt wzdłuż przeciwprostokątnej i tak kontynuować obracanie, aż do końca uciętego pasa ciasta. Powtarzać całą procedurę, aż do wykorzystania całego ciasta filo.
    5. Ułożyć gotowe rożki na dużej blasze do pieczenia i posmarować pozostałym masłem za pomocą pędzelka. Piec w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru (około 45 minut do 1 godziny).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis