Tartaletki łososiowe

    Tartaletki łososiowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Rybny farsz na kruchym cieście jest puszysty i miękki jak suflet. Gotową przekąskę trzeba podawać natychmiast po upieczeniu, żeby farsz nie opadł.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 120 g mąki
    • szczypta soli
    • 60 g zimnego masła
    • Nadzienie
    • 25 g mąki ziemniaczanej
    • 150 ml mleka
    • 200 g wędzonego łososia
    • 1/2 pęczka koperku
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • suszony groch do pieczenia spodu
    • Do przystrojenia
    • listki rukoli
    • paski czerwonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wymieszać mąkę z solą. Pokroić masło w kawałki i palcami rozetrzeć z mąką, żeby powstały grudki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Przygotować farsz. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami mleka, resztę mleka zagotować w garnku. Trochę gorącego mleka dolać do mąki ziemniaczanej i wymieszać, następnie tą mieszaninę wlać do mleka w garnku i wymieszać. Gotować przez 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Odstawić.
    3. Pokroić filet z łososia na kawałki. Umyć, osuszyć i drobno pokroić koperek i szczypiorek. Oddzielić żółtka od białek. Łososia, koperek, szczypiorek i żółtka dodać do mleka przegotowanego z mąką ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, wymieszać i odstawić.
    4. Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremki nasmarować masłem i wylepić ciastem.
    5. Spody tartaletek ponakłuwać widelcem. Wyłożyć je odpowiednio przyciętymi krążkami papieru do pieczenia i nasypać na nie po trochę suszonego grochu. Zapiekać przez 10 minut. Wyjąć, wyrzucić krążki papieru do pieczenia i groch. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie powyjmować z foremek. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ustawić na niej tartaletki.
    6. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do farszu. Podzielić farsz równo między tartaletki. Piec przez 15 minut. Ozdobić listkami rukoli, paskami papryki i podawać.

    Tartaletki szpinakowe z parmezanem

    Przygotować ciasto i wymieszać mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Wstępnie upiec tartaletki. Rozmrozić 125 g mrożonych liści szpinaku i dusić przez 2 minuty. Odcedzić i wycisnąć z nich wodę. Grubo posiekać liście i przyprawić startą gałką muszkatołową. Dodać je do mleka zamiast łososia, koperku i szczypiorku. Dodać też żółtka i 30 g świeżo startego parmezanu, a na koniec pianę z białek. Rozdzielić farsz równo na tartaletki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis