Tartaletki brzoskwiniowo-jeżynowe

    Tartaletki brzoskwiniowo-jeżynowe

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te malutkie tarty mają podstawę z chrupiącego ciasta filo i wierzchy ze świeżych owoców. Ciasto filo zawiera bardzo mało tłuszczu. My będziemy je wprawdzie smarować masłem, ale oszczędnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 arkuszy ciasta filo, około 30 × 20 cm każdy
    • 30 g masła, roztopionego
    • 2 łyżeczki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
    • 4 brzoskwinie (ok. 115 g każda)
    • 150 g jeżyn
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • Z czym podawać
    • jogurt grecki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Położyć arkusz ciasta filo na stolnicy i posmarować cienką warstwą roztopionego masła. Przykryć kolejnym arkuszem i znów posmarować masłem. Położyć jeszcze 3 warstwy, każdą posmarować masłem, łącznie z najwyższą warstwą. Użyć spodka o średnicy około 13 cm, jako wzoru. Wyciąć 2 wielowarstwowe dyski. Przenieść na formę do pieczenia. Powtórzyć, żeby powstały w sumie 4 krążki.
    3. Posypać każdy krążek ½ łyżeczki mielonych migdałów lub orzechów laskowych i odstawić.
    4. Przekroić brzoskwinie na pół i wyjąć pestki. Pociąć na cienkie plasterki. Położyć plasterki brzoskwini na przygotowanych krążkach. Ułożyć je tak, aby zostało trochę wolnej przestrzeni na obrzeżu. Podzielić jeżyny równo pomiędzy tartaletki. Posypać każdą z nich 1½ łyżeczki cukru waniliowego.
    5. Piec 15 minut, aż ciasto będzie przyrumienione, a brzoskwinie bardzo miękkie i lekko skarmelizowane. Przenieść na oddzielne talerze i podawać od razu. Te ciastka są najsmaczniejsze do 15 minut po wyjęciu z pieca, potem szybko tracą chrupkość. Można je podawać z jogurtem greckim.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Inne propozycje

    • Można użyć malin zamiast jeżyn i nektarynek zamiast brzoskwiń. * • Tartaletki gruszkowe. Zastąpmy brzoskwinie oraz jeżyny 2 gruszkami deserowymi, obranymi i pokrojonymi w plasterki. Należy wymieszać je z łyżeczką mielonej kolendry przed ułożeniem. * • Można użyć obranych i pokrojonych w plasterki owoców przechowywanych w alkoholu. Szczególnie pyszne są brzoskwinie w brandy, dobrze odsączone, podane ze świeżymi jeżynami lub malinami. * • Cukier wanilinowy, sprzedawany w sklepach spożywczych, nadaje wypiekom ciekawy smak, ale nie zawiera zwykle naturalnej wanilii, albo jest ona tylko dodatkiem. Lepszy i bardziej naturalny jest cukier przygotowany samodzielnie. Wystarczy włożyć przeciętą laskę wanilii do torebki białego cukru i zostawić na tydzień. * • Można również wymieszać plasterki brzoskwiń z mielonym cynamonem lub mieszanką mielonych przypraw i użyć zwykłego białego cukru do glazury. * • Poza sezonem na owoce jagodowe można użyć świeżego imbiru, drobno posiekanego. Dodajmy 2–3 łyżeczki na każdą tartaletkę.

    Zalety

    • Choć ciasto jest posmarowane masłem, jego ilość użyta w tym przepisie jest bardzo mała w porównaniu z innymi ciastkami, a zwłaszcza wypiekami na kruchym cieście. * • Brzoskwinie to dobre źródło węglowodanów i prawie nie zawierają tłuszczów. Świeże brzoskwinie dostarczają też mało kalorii, przeciętnie 30 kcal. * • Jeżyny mają dużo witamin C oraz E. Są też bogate w bioflawonoidy, które wraz z witaminą C działają jako przeciwutleniacze, wspomagając odporność.

    1 tartaletka zawiera:

    ✓✓ C, E

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis