Tarta z ricottą i truskawkami

    Tarta z ricottą i truskawkami

    1polubienie
    3godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przygotowanie tej tarty nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najbardziej czasochłonne jest upieczenie spodu z ciasta – a i tak robi się to szybko. Potem należy tylko rozsmarować krem z sera ricotta na cieście i rozłożyć owoce.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 2 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 60 g masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
    • 2 żółtka
    • suszony groch do zapieczenia
    • Na wierzch ciasta
    • 225 g sera ricotta o obniżonej kaloryczności
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 250 g aromatycznych truskawek
    • 60 g czarnych jagód
    • 4 łyżki galaretki z porzeczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Wysypać mąkę na blat, dodać do niej cukier i sól. Uformować kopkę, zrobić na środku wgłębienie i wrzucić żółtka oraz masło podzielone na kawałki. Szybko zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, potem zawinąć je w folię i odłożyć na godzinę do schłodzenia.
    2. Posmarować masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. Lekko oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek i ułożyć go w formie, wyklejając brzeg. Nakryć folią i odstawić na 30 minut, aby się chłodziło.
    3. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nakryć ciasto papierem do pieczenia i nasypać nań trochę grochu. Piec ciasto 10–15 minut, aż lekko zbrązowieje.
    4. Usunąć groch i papier, a ciasto piec jeszcze 5 minut. Ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie wyjąć z formy.
    5. Utrzeć gładką masę z sera ricotta, miodu i skórki pomarańczowej. Rozłożyć masę na spodzie ciasta i wyrównać.
    6. Umyć i oczyścić truskawki oraz jagody. Przekroić truskawki na ćwiartki. Udekorować owocami warstwę masy serowej. Lekko podgrzać w małym rondelku galaretkę z porzeczek, nanosić pędzlem na owoce i grubo rozsmarowywać. Chłodzić tartę 1–2 godziny przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Tarta z ricottą, malinami i brzoskwiniami. Dodać do kremu serowego 1–2 łyżeczki wody różanej i łyżkę cukru pudru zamiast miodu. Zastąpić truskawki i jagody 125 g malin i 3 dojrzałymi brzoskwiniami, pokrojonymi w plasterki. Pokryć owoce warstwą rozgrzanej i przeciśniętej przez gęste sito konfitury morelowej zamiast galaretki porzeczkowej. * • Tarta z mango i marakują. Wzbogacić aromat kremu z sera ricotta, dodając 2 bardzo dojrzałe, przetarte przez sito owoce marakui. Zamiast truskawek i jagód rozłożyć na kremie cienkie plasterki jednego pokrojonego owocu mango, a te pokryć rozgrzaną i przeciśniętą przez sito konfiturą morelową.

    Zalety

    • Truskawki i jagody są bogatymi źródłami witaminy C. * • Jeśli użyjemy sera o obniżonej kaloryczności, dostarczy on odpowiednio dużo wapnia i białka, a mniej tłuszczu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, C * ✓ A, B2, E, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis