Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta

    Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta

    1polubienie
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten lżejszy wariant tarty jest soczysty i aromatyczny. Przyrządzamy ją na cieście na pizzę. Dzięki tartemu parmezanowi ciasto jest lekko pikantne, a dodatki, które układamy na wierzchu, nadają mu delikatny ziołowy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 170 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 30 g tartego parmezanu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do nasmarowania formy
    • Nadzienie
    • 200 g miękkiego sera ricotta lub twarogu
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 50 g czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 mała gałązka rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wsypać do miski mąkę i sól, dodać suszone drożdże i parmezan. Zrobić na środku wgłębienie, wlać 120 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść wszystko, zaczynając od środka; jeśli to konieczne, dodać nieco wody.
    2. Lekko posypać mąką blat kuchenny. Przełożyć ciasto z miski na blat i przez 10 minut energicznie zagniatać, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Nagrzać piekarnik do 220°C. Formę natłuścić oliwą. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić ciastem wnętrze formy.
    4. Ser ricotta rozmieszać, żeby uzyskał konsystencję kremu, dodać zioła i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć w formie. Umyć i osuszyć pomidory, przepołowić i każdą połówkę ułożyć na serze ricotta powierzchnią przekroju do góry. Między pomidorami rozłożyć oliwki.
    5. Podgrzać w małym rondelku ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy i rozmarynem. Obrać ząbek czosnku, lekko zmiażdżyć i dodać do rondelka. Całość zagotować bez przykrycia i gotować przez 1–2 minuty tak, żeby ledwie wrzało. Wyjąć i wyrzucić czosnek, resztą płynu polać pomidory i oliwki.
    6. Piec przez 15–20 minut, aż brzeg ciasta stanie się rumiany, a pomidory lekko się przypieką. Wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i podawać na gorąco.

    Dobra rada

    Wielki wpływ na smak tej tarty ma jakość pomidorów. Najlepsze są oczywiście te, które dojrzewały w słońcu. Dobrze nadają się pomidorki koktajlowe, lecz również pomidory podłużne. Duże pomidory należy pokroić w plastry grubości około 2 cm.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis