Tarta z brokułami i łososiem

    Tę pyszną tartę możemy zrobić od początku do końca sami, ale jeśli się nam bardzo śpieszy, możemy użyć gotowego ciasta do pizzy i mrożonych brokułów. Tarta podana z zieloną sałatą, jako ciepły posiłek w środku dnia, zaspokoi głód 5–6 osób.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 100 g chudego twarogu
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • szczypta soli
    • 220 g mąki
    • 3 g suszonych drożdży
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g brokułów
    • 200 g wędzonego łososia
    • 1 pęczek koperku
    • 200 g śmietany kremówki
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka tartego chrzanu
    • 1–2 łyżeczki soku cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać w dużej misce twaróg z jajkami, olejem i solą na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami, dodać do masy i wymieszać. Zmiksować, żeby powstało ciasto o kleistej konsystencji. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    2. Zagotować w garnku 250 ml wody. Gotować brokuły pod przykrywką na parze przez 8 minut. Wyjąć różyczki i odłożyć, natomiast łodygi zmiksować z dodatkiem gorącej wody, aż uzyskamy purée.
    3. Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki.
    4. Pokroić łososia w paski. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dobrze wymieszać śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać koperek i wymieszać z purée z brokułów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chrzanem i sokiem cytrynowym.
    5. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Ułożyć na cieście kawałki brokułów i pokrojone na paski mięso łososia. Zalać sosem.
    6. Piec przez 35–40 minut, aż sos z wierzchu będzie rumiany.

    Tarta ze szparagami i łososiem

    Przygotować ciasto według przepisu i wylepić nim formę do tarty. Zamiast brokułów użyć 500 g zielonych szparagów. Umyć je, oczyścić. Pokroić szparagi na kawałki długości 5 cm i gotować je na parze w garnku z 250 ml wody 5–8 minut (powinny lekko zmięknąć). Obrać i pokroić 2 szalotki w drobną kostkę. Podgrzać 20 g masła i zeszklić na nim pokrojone szalotki. Posypać szalotki 1 łyżką mąki i zasmażyć. Dodać szalotki z mąką do wody po gotowaniu szparagów i trzepaczką do piany dokładnie wymieszać, żeby nie zostawić grudek. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać z 3 jajkami i 100 g śmietany kremówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym. Dodać 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Ułożyć na cieście 200 g pokrojonego w paseczki wędzonego łososia oraz szparagi. Zalać sosem. Upiec, jak podano w przepisie. Podawać ciepłą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis