Tarta z brokułami i łososiem

    Tarta z brokułami i łososiem

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę pyszną tartę możemy zrobić od początku do końca sami, ale jeśli się nam bardzo śpieszy, możemy użyć gotowego ciasta do pizzy i mrożonych brokułów. Tarta podana z zieloną sałatą, jako ciepły posiłek w środku dnia, zaspokoi głód 5–6 osób.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 100 g chudego twarogu
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • szczypta soli
    • 220 g mąki
    • 3 g suszonych drożdży
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g brokułów
    • 200 g wędzonego łososia
    • 1 pęczek koperku
    • 200 g śmietany kremówki
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka tartego chrzanu
    • 1–2 łyżeczki soku cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać w dużej misce twaróg z jajkami, olejem i solą na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami, dodać do masy i wymieszać. Zmiksować, żeby powstało ciasto o kleistej konsystencji. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    2. Zagotować w garnku 250 ml wody. Gotować brokuły pod przykrywką na parze przez 8 minut. Wyjąć różyczki i odłożyć, natomiast łodygi zmiksować z dodatkiem gorącej wody, aż uzyskamy purée.
    3. Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki.
    4. Pokroić łososia w paski. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dobrze wymieszać śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać koperek i wymieszać z purée z brokułów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chrzanem i sokiem cytrynowym.
    5. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Ułożyć na cieście kawałki brokułów i pokrojone na paski mięso łososia. Zalać sosem.
    6. Piec przez 35–40 minut, aż sos z wierzchu będzie rumiany.

    Tarta ze szparagami i łososiem

    Przygotować ciasto według przepisu i wylepić nim formę do tarty. Zamiast brokułów użyć 500 g zielonych szparagów. Umyć je, oczyścić. Pokroić szparagi na kawałki długości 5 cm i gotować je na parze w garnku z 250 ml wody 5–8 minut (powinny lekko zmięknąć). Obrać i pokroić 2 szalotki w drobną kostkę. Podgrzać 20 g masła i zeszklić na nim pokrojone szalotki. Posypać szalotki 1 łyżką mąki i zasmażyć. Dodać szalotki z mąką do wody po gotowaniu szparagów i trzepaczką do piany dokładnie wymieszać, żeby nie zostawić grudek. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać z 3 jajkami i 100 g śmietany kremówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym. Dodać 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Ułożyć na cieście 200 g pokrojonego w paseczki wędzonego łososia oraz szparagi. Zalać sosem. Upiec, jak podano w przepisie. Podawać ciepłą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis