Tarta Tatin

    Tarta Tatin

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta tarta, nazywana również odwracaną, smakuje najlepiej, gdy jest letnia i podana z aromatyzowanym jogurtem. To świetny deser dla każdego, kto stara się nie przytyć, a jednocześnie nie chce rezygnować z jedzenia słodyczy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 22 cm)

    • Ciasto
    • 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 60 g zimnego masła w małych kawałkach
    • Na wierzch ciasta
    • 600 g jabłek, np. boskop
    • 50 g brązowego cukru
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 30 g sułtanek
    • 1/2 przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • Z czym podawać
    • 250 g greckiego jogurtu
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier i sól. Zagnieść rękami masło z mąką, rozcierając składniki między palcami tak, żeby powstawały drobne grudki. Dodać 1/2–2 łyżki zimnej wody i całość wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w przejrzystą folię i odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
    2. Obrać jabłka i pokroić je w grube plastry. Podgrzać brązowy cukier z sokiem cytrynowym na patelni, aż się rozpuści. Włożyć plastry jabłek na patelnię i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 8–10 minut, uważając, żeby jabłka zanadto nie rozmiękły. Mieszać od czasu do czasu.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć jabłka z patelni łyżką cedzakową, pozwalając im dobrze odcieknąć. Sos zostawić na patelni.
    4. Ułożyć plastry jabłek w formie tak, jak układa się dachówki. Wrzucić sułtanki do sosu na patelni, dodać przyprawę oraz otartą skórkę cytryny i dusić na małym ogniu 2–3 minuty. Polać jabłka leżące w formie całą zawartością patelni. Odstawić, żeby wystygły.
    5. Rozwałkować ciasto na cienki placek o średnicy 25 cm na blacie lekko posypanym mąką i położyć go na jabłkach w formie. Wsunąć brzeg ciasta między jabłka a ścianę formy. Piec tartę około 20 minut, aż zrobi się złotobrązowa.
    6. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na 5–10 minut w formie, żeby trochę przestygło. Okroić spiczastym nożem brzeg ciasta wzdłuż ścianki formy i wyjąć tartę z formy, odwracając ją do góry dnem. Dokładnie wymieszać jogurt, miód i skórkę cytryny, ubijając na krem. Podawać jeszcze ciepłą tartę razem z kremem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Ciasto i składniki na jego wierzch można przygotować już poprzedniego dnia, przed pieczeniem. Uduszone jabłka z sułtankami itd. ułożyć w formie i zakryć ją szczelnie folią spożywczą. Surowe ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię. Formę i ciasto włożyć do lodówki. Krótko przed podaniem można dokończyć przygotowania i upiec tartę.

    Tarta gruszkowo-orzechowa

    Użyć twardych gruszek zamiast jabłek. Do sosu powstałego z duszenia gruszek na patelni dodać, oprócz sułtanek, 30 g siekanych orzechów włoskich. Nie dodawać przyprawy piernikowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis