Tarta szparagowa

    Tarta szparagowa

    4polubienia
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szparagi ugotowane i polane tartą bułeczką smażoną na maśle są pyszne. Niektórzy wolą jeść je na zimno, z majonezem. Jeśli jednak komuś się znudzą, może przyrządzić z nich wspaniała tartę.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma do tarty (Ø 28 cm)

    • Ciasto
    • 140 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 50 g zimnego masła i trochę do formy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży
    • Na wierzch ciasta
    • 250 g zielonych szparagów
    • 50 g tartego sera pecorino
    • pieprz
    • 50 g plastrów szynki parmeńskiej
    • 50 g mrożonego groszku
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 250 ml mleka
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Zagnieść w misce wszystkie składniki ciasta, aż powstanie gładka, jednolita masa. Wyjąć ją z miski i na posypanym mąką blacie wygniatać i uderzać energicznie przez 5 minut. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
    2. Umyć szparagi, oczyścić i przepołowić w poprzek. Gotować przez 1 minutę na parze połówki od strony korzenia. Dodać czubki i gotować razem jeszcze 2 minuty, potem wszystko wyjąć i ostudzić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Posypać wylepione ciastem dno tartym serem pecorino. Rozłożyć na nim szparagi, szynkę parmeńską i groszek.
    4. Lekko ubić razem jajka i żółtka, posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować mleko, dolać rozbełtane jaja z żółtkami, wymieszać i wylać całość na przygotowaną tartę. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25–30 minut.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis