Tarta ricotta z owocami cytrusowymi

    Tarta ricotta z owocami cytrusowymi

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Spód tego orzeźwiającego ciasta upieczemy z masy przyrządzonej z sera ricotta, z dodatkiem sułtanek. Można je też przygotować z dobrze wyciśniętego białego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 50 g sułtanek
    • 3 łyżki winiaku lub brandy
    • 60 g semoliny
    • 350 g sera ricotta
    • 3 duże żółtka
    • 80 g cukru, szczypta soli
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • ½ łyżeczki esencji waniliowej
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • 2 pomarańcze
    • 2 klementynki
    • 1 cytryna
    • 4 łyżki galaretki cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Włożyć sułtanki do salaterki i zalać winiakiem (brandy), żeby zmiękły.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tortownicę o średnicy 20 cm masłem i wysypać łyżką semoliny.
    3. Przecisnąć ser ricotta przez drobne sito do sporej miski. Dodać żółtka, cukier, sól, sok z cytryny, esencję waniliową i resztę semoliny. Wymieszać na jednolitą, kremową masę. Wrzucić otartą skórkę cytryny oraz sułtanki wraz z winiakiem i znowu wymieszać.
    4. Napełnić tortownicę masą serową, wyrównać wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku 35–40 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w piekarniku na co najmniej 2 godziny, żeby powoli stygło.
    5. Obrać owoce cytrusowe, podzielić na cząstki i każdą pozbawić błon, żeby został tylko miąższ. Rozpuścić galaretkę cytrynową w małym rondelku, podgrzewając na słabym ogniu.
    6. Wyjąć schłodzoną tartę z formy i ułożyć na paterze. Posmarować wierzch częścią galaretki cytrynowej. Ułożyć owoce cytrusowe i zalać je resztą galaretki. Pozostawić tartę na jakiś czas przed podaniem w chłodnym miejscu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Skład tego ciasta można znacznie modyfikować. Będzie również bardzo smaczne, jeśli zamiast sułtanek użyje się drobno posiekanych, suszonych moreli lub wiśni. Zamiast owoców cytrusowych można na wierzchu tarty ułożyć połówki truskawek, czarne jagody lub maliny, a galaretkę cytrynową zastąpić malinową.

    Zalety

    • Do wielu serników dodaje się grubo zmielone orzechy, które pomagają związać składniki. W tym przepisie zastąpimy je semoliną, czyli grubo zmieloną pszenicą durum – nie zawiera ona tłuszczu, którego sporo jest w orzechach. * • Owoce cytrusowe dostarczają dużo witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C * ✓ A, B12, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis