Grecki gulasz z ziemniakami

    Grecki gulasz z ziemniakami

    17polubień
    55min.


    Zrobione przez 112 osób

    Pyszny gulasz. Pełny bogatych smaków Grecji!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 80 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 100 g oliwek Kalamata, całych, bez pestek
    • 240 g drobno posiekanych pomidorów
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać. Dodać czosnek i oliwki. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać pomidory i oregano.
    2. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Pycha! Za to właśnie lubię grecką kuchnię - prosta i pyszna! Dodałam trochę chili w proszku i cebulę. - 01 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis