Tarta porzeczkowa z marcepanem

    Tarta porzeczkowa z marcepanem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę tartę przyrządza się ze wszystkimi trzema rodzajami porzeczek: czerwonymi, czarnymi i białymi. Porzeczki różnią się smakiem i znakomicie się uzupełniają. Wyglądają też razem niezwykle dekoracyjnie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 30 cm)

    • Ciasto
    • 225 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 150 g masła
    • 50 g cukru
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • około 700 g różnych porzeczek (czerwonych, czarnych i białych)
    • 300 g masy marcepanowej
    • 3 jajka
    • 225 g masła
    • 8 płatków żelatyny
    • 2 soczyste pomarańcze
    • 4 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wyrobić w misce mikserem mąkę, masło i cukier na ciasto.
    2. Posypać ręce mąką i zagniatać ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i nieco lśniące. Uformować kulę, zawinąć w przejrzystą folię kuchenną i włożyć do lodówki na około 30 minut.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Natłuścić formę. Wyjąć ciasto z lodówki i jeszcze raz zagnieść. Posypać mąką blat kuchenny i rozwałkować ciasto na kolisty placek o średnicy większej o 2 cm niż średnica formy.
    4. Ułożyć ciasto w formie, zawijając brzeg na 2 cm do góry. Gęsto ponakłuwać jego powierzchnię widelcem. Zapiekać przez 15 minut w nagrzanym piekarniku, na kratce wsuniętej w drugą szynę od dołu.
    5. Umyć porzeczki i widelcem poodrywać owoce od łodyżek. Ubić surową masę marcepanową, jajka i masło na krem mikserem z końcówkami do ubijania piany. Rozłożyć krem równomiernie na zapieczonym cieście.
    6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C. Piec tartę około 30 minut, aż będzie złotobrązowa. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    7. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (między kolejnymi etapami zagniatania i pieczenia), odsączyć i rozpuścić w małej ilości wrzątku. Wycisnąć pomarańcze, odmierzyć 150 ml soku.
    8. Wymieszać w misce roztwór żelatyny, odmierzoną ilość soku i cukier puder. Dołożyć porzeczki. Wstawić na około 30 minut do lodówki, aż rozpocznie się proces żelowania.
    9. Wyłożyć na wierzch tarty i wyrównać gęstą, lecz jeszcze nie całkiem ściętą masę z porzeczkami. Wstawić ponownie do lodówki, aż do całkowitego zestalenia się masy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Do tej tarty podajmy kawę mrożoną. Kawę posłodzić do smaku, natychmiast wylać na kostki lodu i poczekać, aż się schłodzi. Nalewać do wysokich szklanek, dodając do każdej kulkę lodów waniliowych i mocno ubitą śmietanę na wierzch.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis