Tarta morelowa z müsli

    Tarta morelowa z müsli

    4polubienia
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tej tarty przyda się tortownica z wyjmowanym dnem. Dzięki temu będzie można ją łatwo wyjąć z formy. Jeśli nie mamy takiej tortownicy, możemy podawać ciasto wprost z formy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 22 cm)

    • Ciasto
    • 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 25 g cukru pudru, szczypta soli
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 60 g zimnego masła w kawałkach
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • masło do nasmarowania formy
    • suchy groch do obciążenia spodu podczas pieczenia
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g dojrzałych moreli
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • po 1/4 łyżeczki cynamonu i mielonej kolendry
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 50 g płatków owsianych
    • po 1 łyżce sułtanek, siekanych orzechów laskowych i pestek słonecznikowych
    • 1 łyżeczka ziaren sezamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczową. Zagnieść masło wraz mąką palcami, trąc składniki tak, by powstawały drobne okruszki ciasta.
    2. Dodać żółtko i łyżkę soku pomarańczowego. Zagnieść razem na elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do ostudzenia.
    3. W tym czasie umyć morele, przepołowić je i po wyrzuceniu pestek przekroić na ćwiartki. Włożyć razem z 3 łyżkami soku pomarańczowego, cynamonem i kolendrą do rondelka lub garnka i gotować 20–25 minut, aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i domieszać 1 łyżkę miodu.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natrzeć tortownicę tłuszczem. Rozwałkować ciasto na cienki placek na blacie lekko oprószonym mąką, włożyć do formy, pokrywając dno i formując wokół wysoki brzeg. Gęsto nakłuć ciasto na dnie widelcem, rozłożyć przycięty papier do pieczenia i nasypać grochu. Piec 10 minut.
    5. Usunąć papier do pieczenia oraz groch, a ciasto piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na drucianej podstawce.
    6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Zmieszać płatki owsiane, sułtanki, orzechy i pestki słonecznika. W osobnym naczyniu rozcieńczyć łyżkę miodu łyżką soku pomarańczowego i wlać do mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszać.
    7. Rozprowadzić schłodzoną masę morelową po powierzchni ciasta. Posypać ją równomiernie mieszanką bakaliową i lekko docisnąć, żeby przykleiła się do podłoża. Piec jeszcze 12–15 minut, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa i krucha. Podawać w miarę możliwości ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Jeśli nie mamy świeżych moreli, możemy zamiast nich użyć niskosłodzonych moreli z dwóch małych puszek (razem po odsączeniu około 800 g). Należy je dobrze odcedzić, a potem posiekać i gotować 5 minut z dodatkiem łyżki miodu i łyżki syropu, który został po odsączeniu.

    Tarta śliwkowa z müsli

    Zamiast pomarańczy można dodać do ciasta otartą skórkę i sok z cytryny. Morele można zastąpić przepołowionymi renklodami lub węgierkami. Należy je dusić w 4 łyżkach soku jabłkowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego. Potem ochłodzić i domieszać 1 łyżkę miodu. Posypkę przygotować z 50 g płatków owsianych, 1 niedużego startego jabłka oraz po 1 łyżce suszonych borówek i płatków migdałowych. Piec tak jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis