Ciasto czekoladowo-wiśniowe

    Ciasto czekoladowo-wiśniowe

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To lekkie ciasto prawie nie zawiera tłuszczu. Puszysty biszkopt czekoladowy z soczystymi wiśniami. Wspaniałe do poobiedniej kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 45 g mąki
    • 5 łyżek kakao
    • 100 g cukru
    • mała szczypta soli
    • 5 białek z dużych jajek
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 340 g ciemnych wiśni, wydrylowanych i przepołowionych
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Z czym podawać
    • 3 łyżki serka śmietankowego
    • 1 łyżka kandyzowanych wiśni
    • 1–2 łyżki rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć tortownicę pergaminem.
    2. Wsypać mąkę, kakao, połowę cukru i sól do miski i wymieszać.
    3. Ubijać białka w oddzielnej misce, dodając stopniowo cukier, po 1 łyżce, oraz esencję waniliową. Piana powinna być lśniąca i jednolita.
    4. Wsypać mieszankę mąki i kakao do piany. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie, uważając, aby piana nie opadła za bardzo. Ostrożnie przełożyć ciasto do foremki. Rozprowadzić delikatnie po dnie. Położyć równomiernie wiśnie na wierzchu ciasta.
    5. Piec przez 20–25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć, a patyczek wbity w jego środek ma być czysty po wyjęciu. Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby ostygło.
    6. Posypać ciasto cukrem pudrem przed podaniem. Wymieszać serek z kandyzowanymi wiśniami i rumem do smaku, udekorować ciasto i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Można użyć puszkowanych, wydrylowanych wiśni, kiedy świeże są niedostępne. * • Zamiast wiśni można dodać do ciasta mieszaninę miękkich czerwonych owoców, takich jak maliny czy małe truskawki, lub mieszankę owoców leśnych. * • Ciasto waniliowe. Zastąpić kakao identyczną ilością mąki kukurydzianej. Można też dodać do ciasta ekstrakt migdałowy zamiast waniliowego, co nada ciastu migdałowy smak.

    Zalety

    • Białka jajek dostarczają białka (9 g w 100 g), ale nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu, który znajduje się tylko w żółtkach. * • Kakao zawiera mniej tłuszczu i pięć razy więcej żelaza niż czekolada. To żelazo nie jest tak łatwo przyswajalne jak żelazo z mięsa, ale witamina C z wiśni pomoże organizmowi je przyswoić.

    1 porcja (ciasto) zawiera:

    ✓✓ miedź * ✓ żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis