Tarta czekoladowo-czereśniowa

    Tarta czekoladowo-czereśniowa

    4polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta tarta czekoladowa jest pyszna, ale wyjątkowe łakomczuchy mogą ją jeszcze przed podaniem pokryć warstwą ubitej na sztywno śmietany. Pokrojona w małe kawałki będzie eleganckim i smacznym deserem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 350 g ciemnych czereśni
    • 50 g mąki
    • 5 łyżek kakao
    • 100 g cukru
    • 5 białek z jajek
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Z czym podawać
    • 150 g serka śmietankowego
    • 1 łyżka czereśni z kompotu
    • 1–2 łyżki białej wódki wiśniowej (”Kirschwasser”)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Umyć, osuszyć, wydrylować i przepołowić czereśnie. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
    2. Wsypać mąkę i kakao do miski, dodać połowę cukru.
    3. Ubić w innej misce białka wraz z solą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo resztę cukru i mieloną wanilię, cały czas ubijając. Na koniec ubijania piana powinna być lśniąca.
    4. Zmieszać ostrożnie z pianą mąkę wymieszaną z kakao i cukrem, używając dużej trzepaczki. Piana nie powinna przy tym zanadto opaść. Wlać ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i rozłożyć na niej czereśnie.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut. Sprawdzić, czy jest gotowe, nakłuwając je patyczkiem (nie powinny na nim pozostawać ślady surowej masy). Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i pozostawić na dłuższą chwilę w formie, a po wyjęciu z niej studzić dalej na drucianej podstawce. Posypać cukrem pudrem. Podawać twaróg wymieszany z czereśniami i wiśniową wódką Kirschwasser w osobnym naczyniu, jako dodatek do ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    * Możemy przygotować migdałowy wariant tarty. Wystarczy zastąpić kakao zmielonymi migdałami, a surowe ciasto przyprawić kroplą aromatu z gorzkich migdałów. Poza sezonem można zamiast świeżych owoców używać wiśni i czereśni z kompotu. Należy je jednak przedtem dokładnie odcedzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis