Tarta czekoladowa bez spodu

    Tarta czekoladowa bez spodu

    3polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę tartę możemy ozdobić owocami miechunki jadalnej, zwanymi wiśniami peruwiańskimi. Ich słodko-kwaśny smak przypomina pomidory, ale możemy je zastąpić zwykłymi wiśniami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 170 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
    • 80 g masła
    • 4 jajka
    • 100 g cukru
    • szczypta soli
    • 30 g mąki
    • masło do nasmarowania form
    • Do przystrojenia
    • wiśnie peruwiańskie
    • cukier puder do smaku
    • kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natrzeć formę masłem, a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Połamać czekoladę w kawałki i rozpuścić wraz z masłem w rondelku, wstawionym do większego naczynia z gorącą wodą. Po wymieszaniu nieco ochłodzić. Ubić jajka, cukier i sól mikserem w dużej misce, aż powstanie kremowa masa.
    3. Połączyć ze sobą obie masy i ostrożnie wymieszać ręcznie dużą trzepaczką do piany. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.
    4. Wlać ciasto do przygotowanej formy i wygładzić powierzchnię. Piec tartę 15–20 minut w nagrzanym piekarniku. Jej powierzchnia powinna stać się mocna i elastyczna w dotyku. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie na drucianej podstawce.
    5. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i ostrożnie oderwać od spodu papier do pieczenia. Pokroić tartę na wąskie kawałki i każdy z nich dekorować wiśnią peruwiańską. Można posypać talerz do podawania cukrem pudrem oraz kakao i dopiero na tym położyć porcję ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis