Tarta cytrusowa z bezą

    Tarta cytrusowa z bezą

    3polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To tarta z bardzo oryginalnym kremem, który leży na prostym do zrobienia cieście. Polecamy je nawet leniuchom, którzy chcieliby zaimponować komuś swoimi wypiekami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma do tarty (Ø 22 cm)

    • Ciasto
    • 150 g herbatników maślanych
    • 1 białko
    • masło do nasmarowania formy
    • Nadzienie
    • 1 duża cytryna
    • 1 limonka
    • 1 duża pomarańcza
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 2 duże żółtka
    • 75 g cukru
    • Pokrywa bezowa
    • 3 duże białka
    • szczypta soli
    • 30 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C, natrzeć formę masłem. Włożyć herbatniki do grubej torebki foliowej, zamknąć ją dokładnie i rozkruszyć herbatniki wałkiem. Wysypać okruchy do miski i wymieszać z białkiem.
    2. Rozłożyć w formie mieszankę okruchów z białkiem, tworząc przy ściance podwyższony brzeg. Piec spód ciasta w gorącym piekarniku 7–10 minut, aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    3. Umyć i wytrzeć cytrynę i limonkę. Otrzeć drobno skórkę z obu owoców. Wycisnąć cytrynę, limonkę i pomarańczę. Wlać sok wraz ze skórką do garnka, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
    4. Zagotować w innym garnku 300 ml wody. Wlać wrzątek do garnka z sokiem i mąką ziemniaczaną, zamieszać i zagotować na małym ogniu. Gotować minutę, ciągle mieszając, aż powstanie gładka, dość gęsta masa.
    5. Zestawić garnek z ognia. Zmieszać żółtka z cukrem w misce, potem dodać 3 łyżki gorącej masy cytrusowej i wymieszać. Wrzucić tę mieszaninę do reszty masy cytrusowej i szybko wymieszać. Całość rozłożyć na wierzchu upieczonego ciasta.
    6. Białka na bezę ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać cukier i ubijać tak długo, aż powstanie biała, lśniąca masa bezowa.
    7. Rozłożyć w miarę równomiernie masę bezową na kremie cytrusowym, formując przy tym niewielkie szpice. Włożyć tartę do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, aż pokrywa bezowa stanie się złotobrązowa. Wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy, ostudzić na drucianej podstawce. Wyjąć z formy i od razu podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Tarta jest równie pyszna, gdy spód zamiast z herbatników wykona się z ciasteczek migdałowych amaretti lub makaroników orzechowych.

    Tarta ananasowa z bezą

    Odcedzić 250 g ananasa z puszki, zachowując syrop i zmiksować na jednorodne purée. Dodać 40 g mąki ziemniaczanej i otartą skórkę z limonki. Syrop z ananasa wraz z sokiem wyciśniętym z limonki dopełnić wodą do 300 ml i zagotować. Dodać purée z ananasa. Wszystko jeszcze raz zagotować i wymieszać, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Dalsze przygotowanie kremu – jak w punkcie 5 przepisu. Ubić na sztywną pianę białka z cukrem i 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny, potem domieszać 2 łyżki wiórków kokosowych. Dalej postępować według punktu 7 głównego przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis