Tajskie kotleciki wieprzowe z kapustą pak choi

    Tajskie kotleciki wieprzowe z kapustą pak choi

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli w środku tygodnia mamy ochotę na pikantne danie, spróbujmy kotlecików z warzywami doprawionych zielonym curry i trawką cytrynową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 500 g chudej mielonej wieprzowiny
    • 1½ łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
    • 2 łyżeczki trawki cytrynowej (ze słoika)
    • 1 białko
    • 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
    • 200 g kapusty pak choi, pokrojonej w paski
    • 175 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 1 łyżeczka sosu rybnego
    • 1 łyżka sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Wymieszać cebulkę dymkę z wieprzowiną, pastą curry, trawką cytrynową i białkiem.
    2. Podzielić mięso na 12 porcji. Uformować z każdej kulkę i rozpłaszczyć ją palcami.
    3. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni o grubym dnie. Wrzucić kotleciki i smażyć przez 8–10 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się i nie będą surowe w środku.
    4. Rozgrzać resztę oleju na dużej patelni. Wrzucić kapustę pak choi i boczniaki. Smażyć przez 2–3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż zmiękną.
    5. Dodać do warzyw mleczko kokosowe i sos rybny. Doprowadzić do wrzenia i dusić minutę na małym ogniu. Podawać kotleciki z warzywami, posypane sezamem.

    Kotleciki wołowe z czerwonym curry i warzywami

    500 g mielonej wołowiny na tatara wymieszać z 3 drobno posiekanymi cebulkami dymkami, 1½ łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry, wyciśniętym ząbkiem czosnku i białkiem. Uformować 12 kotlecików i usmażyć. Usmażyć metodą stir-fry 350 g mieszanki warzyw na patelnię, na przykład różyczek brokułów, groszku cukrowego i kolbek kukurydzy na 2 łyżkach oleju, aż lekko zmiękną. Dodać 120 g odsączonych pędów bambusa z puszki oraz 200 ml mleczka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżki posiekanych listków kolendry i wymieszać.

    …jak kupować

    Jeśli nie używamy często trawki cytrynowej, nie ma sensu kupować świeżej. Lepiej nabyć trawkę cytrynową w słoiczku, którą można przechowywać w lodówce, lub suszoną. I jedną, i drugą można pokruszyć bezpośrednio do tajskiej potrawy. Do tego przepisu potrzeba łyżeczki suszonej trawki cytrynowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis