Tajski ryż kokosowy z krewetkami

    Tajski ryż kokosowy z krewetkami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatnie doprawiony tajski ryż doskonale komponuje się z krewetkami tygrysimi, listkami kolendry i chili w tym szybkim do przyrządzenia, egzotycznym daniu. Wystarczy do niego podać lekko obgotowane na parze warzywa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 1 szalotka, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w krążki
    • 350 g ryżu długoziarnistego
    • 600 ml gorącego wywaru z warzyw lub drobiowego z kostki
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • sól i pieprz do smaku
    • ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 400 g surowych, obranych krewetek tygrysich
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • sok z 1 limonki
    • 15 g gałązek świeżej kolendry
    • cząstki limonki, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić szalotkę, czosnek i chili, smażyć przez 3 minuty, aż zmiękną. Dodać ryż, wywar i mleczko kokosowe. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    2. Doprowadzić zawartość rondla do wrzenia. Zamieszać i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Przykryć i gotować przez 10 minut bez odkrywania lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż ma wchłonąć cały płyn. W razie konieczności przykryć i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać plasterki ogórka i gotować jeszcze bez przykrycia przez minutę, a następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut.
    3. Rozgrzać pozostały olej w woku, wrzucić krewetki i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż będą różowe. Dodać kmin rzymski i smażyć jeszcze kilka sekund, po czym wlać sok z limonki.
    4. Zachować kilka całych gałązek kolendry, a resztę grubo posiekać (razem z łodyżkami). Dodać do krewetek i wymieszać. Rozdzielić ryż na 4 talerze i nałożyć na wierzch krewetki. Przybrać gałązkami kolendry, podawać z cząstkami limonki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Jak kupować

    Zamiast surowych krewetek tygrysich można użyć ugotowanych i rozgrzać je około 1–2 minuty.

    Z czym podawać

    Mieszanka warzyw, takich jak groszek cukrowy, miniaturowe kolbki kukurydzy i główki szparagów, to doskonałe uzupełnienie dań głównych. Wystarczy szybko obgotować warzywa na parze, w kuchence mikrofalowej lub we wrzątku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis