Tajska sałatka z wołowiną i papają

    Tajska sałatka z wołowiną i papają

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Słodka i soczysta papaja, kruche listki sałaty oraz pachnące zioła to główne składniki tej sałatki inspirowanej kuchnią tajską. Podajmy ją z jaśminowym ryżem gotowanym w wywarze i aromatyzowanymi listkami limonki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 grube, chude steki z antrykotu, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 450 g)
    • 250 g ryżu jaśminowego
    • 1¼ l wywaru drobiowego
    • 4 świeże listki limonki, zmiażdżone (można zamiast listków użyć sok ze świeżej limonki)
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 1 dojrzała, ale twardawa papaja, obrana i pokrojona w plasterki
    • ½ małego ogórka przekrojonego wzdłuż na połówki, pokrojonego w plasterki
    • 20 listków świeżej mięty, posiekanej
    • 15 g świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 8 listków sałaty rzymskiej
    • Tajski sos limonkowy
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
    • gałązki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać składniki sosu w małej misce. Polać mięso 3 łyżkami sosu i odstawić, by marynowało się w czasie gdy będziemy gotować ryż. Resztę sosu zachować.
    2. Wsypać ryż do rondla z wywarem i wrzucić listki limonki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na maleńkim ogniu 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
    3. W czasie gotowania ryżu wytrzeć steki papierowym ręcznikiem. Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub teflonową na dużym ogniu. Posmarować olejem, wrzucić steki i smażyć po 2½ minuty z każdej strony, jeśli mają być krwiste (albo odpowiednio dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone). Przełożyć na deskę do krojenia i odstawić na kilka minut.
    4. Włożyć do miski papaję, ogórek, miętę, kolendrę i czerwoną cebulę. Pozostawić 2 łyżki sosu, a resztę wlać do miski i lekko wymieszać.
    5. Starannie odlać ryż i rozłożyć na talerze. Ułożyć obok listki sałaty i przykryć sałatką z papai. Pokroić mięso na paseczki, ułożyć na sałatce i polać resztą sosu. Udekorowa orzeszkami ziemnymi i gałązkami mięty. Podawać w temperaturze pokojowej.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Listki limonki zastąpmy otartą z niej skórką. * • Sos pomarańczowy z tajskim czerwonym curry: ucieramy 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę jasnego, miękkiego cukru brązowego, 1 łyżeczkę tajskiej czerwonej pasty curry, ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy i 3 łyżki soku pomarańczowego. * • Tajska sałatka z jagnięciną. Użyć zamiast wołowiny chudego udźca jagnięcego bez kości i sosu pomarańczowego z tajskim czerwonym curry. Przed usmażeniem mięsa wrzucić na patelnię 2 czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki, skórką do dołu. Smażyć 4 minuty, aż przysmażą się mocno. Obrać ze skórki i posiekać. Wymieszać z 400 g przekrojonych pomidorków koktajlowych, 100 g kiełków fasoli i 2 cukiniami pokrojonymi w cienkie plasterki.

    Zalety

    • Wołowina jest doskonałym źródłem cynku, bogata jest także w żelazo. Warto pamiętać, że żelazo pochodzące z mięsa jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż żelazo z warzyw. * • Papaja zwiera dość dużo witaminy A (w postaci beta-karotenu), która działa dobroczynnie na wzrok. Ten tropikalny owoc odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu ślepocie w wielu częściach świata, w których pokarmy w Europie dostarczające najwięcej witaminy A (tłuste mleko, sery, masło i żółtka), nie są częścią codziennej diety. Papaja ma również sporo witaminy C i nieco magnezu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo * ✓ A, kwas foliowy, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magpie
    autor:
    1

    zmiana składników na inne. Sałatka jest świetna, jednak nie miałam wszystkich składników to użyłam substytutów. Zamiast listków limonki dodałam sok z odrobiną miąższu i starłam trochę skórki z limonki, nie miałam papaji to zamiast tego przygotowałam w piekarniku pyszną dynię makaronową. Również uwielbiam quinoa (komosa ryżowa) to dodałam jej zamiast ryżu jaśminowego. Również nie miałam papryczki chili to dodałam paprykę chili w proszku. Sos do sałatki i marynata do steków jest pyszny! I mięta dodaje specyficznego tajskiego aromatu. - 21 wrz 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis