Tagliatelle z kozim serem i prażonymi orzechami laskowymi

    Tagliatelle z kozim serem i prażonymi orzechami laskowymi

    2polubienia
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Warto przypomnieć sobie o tym daniu, kiedy jesteśmy głodni i mamy mało czasu, ponieważ można je przygotować błyskawicznie – w 20 minut. Podczas topienia sera należy uważać, żeby go zbytnio nie rozgrzać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu tagliatelle
    • 90 ml chudego mleka
    • 150 g chudego, miękkiego sera koziego
    • 2 łyżeczki świeżego estragonu, drobno posiekanego
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 2–3 łyżki prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    2. Podgrzać mleko w rondelku, na małym ogniu, dodać do niego ser, rozdrobnić go, mieszać, aż się rozpuści, i natychmiast zdjąć z ognia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, żeby nie porobiły się grudki.
    3. Dodać estragon i cebulkę dymkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Starannie odlać makaron i przełożyć na półmisek. Polać sosem serowym i dobrze wymieszać. Posypać orzechami laskowymi i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓ B2, B12, niacyna, wapń * ✓ A, E, miedź, selen

    Zalety

    • Kozi ser to źródło białka, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B: B1, B6, B12 i niacyny. Jeśli użyjemy chudego sera koziego, potrawa będzie niskokaloryczna, ponieważ taki ser zawiera dwa razy mniej tłuszczu niż, na przykład, cheddar.

    Inne propozycje

    • Żeby przygotować to danie jeszcze szybciej, należy użyć świeżego makaronu (gotuje się szybciej niż suszony) oraz zastąpić ser kozi i cebulkę dymkę chudym, miękkim serem z czosnkiem i ziołami. Ser należy utrzeć z odrobiną mleka, a następnie wymieszać z gorącym makaronem. * • Opiec w opiekaczu 4 łyżki pokrojonych w kostkę kromek bułki, aż się przyrumienią na złocisty kolor i będą chrupkie. Posypać makaron tak przygotowanymi grzankami, zamiast orzechami, a danie będzie wówczas zawierało jeszcze mniej tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis