Tagliatelle z klopsikami

    Tagliatelle z klopsikami

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest to odmiana popularnego spaghetti bolognese, które z pewnością zasmakuje każdemu. Maleńkie klopsiki przyrządzamy z dodatkiem bakłażana, a sos zawiera wszystkie składniki klasycznego, włoskiego przysmaku rodem z Bolonii. Klopsiki i sos można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać w czasie gotowania makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bakłażan, około 200 g
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g chudej, mielonej wołowiny
    • 1 mała cebula, grubo posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 100 g bułki tartej
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka listków świeżej bazylii
    • 400 g jajecznego makaronu tagliatelle
    • sól i pieprz
    • listki świeżej bazylii, do przybrania
    • Gęsty sos pomidorowy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 plasterki chudego bekonu, okrojone ze skórki i posiekane (łącznie ok. 125 g)
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać mocno opiekacz. Przekroić bakłażan wzdłuż na połówki, umieścić skórką do góry na ruszcie brytfanny i opiekać 5 minut. Odwrócić połówki na drugą stronę, posmarować każdą łyżeczką oliwy i opiekać jeszcze 5 minut, aż bakłażan będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia.
    2. Obrać bakłażana ze skórki, a miąższ wrzucić do malaksera. Dodać mięso, cebulę, czosnek, bułkę tartą, skórkę z cytryny, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Miksować chwilę. Uformować wilgotnymi dłońmi 36 klopsików. Wstawić do lodówki.
    3. Przygotować sos. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej, wrzucić bekon i cebulę. Smażyć, mieszając, 3–4 minuty, aż cebula zrobi się miękka. Dodać marchewkę, seler naciowy i czosnek. Smażyć, często mieszając, przez 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, wino oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić 20 minut.
    4. Usmażyć klopsiki na teflonowej patelni bez tłuszczu w czasie, gdy gotuje się sos. Smażyć w 3 porcjach, po 10–12 minut, aż będą równomiernie przyrumienione. Wyjąć łyżką cedzakową z patelni i osączyć na warstwie papierowych ręczników. Po usmażeniu wszystkich klopsików dodać je do sosu razem z posiekaną bazylią i zostawić w ciepłym miejscu.
    5. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem. Gotować 10–12 minut od momentu, kiedy woda ponownie zawrze lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Odlać makaron, wymieszać z klopsikami i sosem, udekorować listkami bazylii. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast bazylii można dodać do sosu łyżkę pesto. Szczególne pyszne jest czerwone pesto. * • Wraz z klopsikami warto dodać do sosu 85 g małych listków szpinaku. * • Zamiast wołowiny można użyć chudej, mielonej sarniny, jagnięciny lub wieprzowiny. * • Dodajmy do sosu ½ łyżeczki sosu chili lub kilka kropli sosu tabasco. * • Można zamienić taglietelle na inny makaron, na przykład spaghetti lub penne. * • Seler naciowy zastąpmy ½ główki posiekanego kopru włoskiego. * • Podawać makaron posypany świeżo utartym parmezanem. * • Z masy mięsnej można też uformować kotleciki, usmażyć na odrobinie tłuszczu i podawać w bułkach z sałatką i czatnejem pomidorowym.

    Zalety

    • Makaron jajeczny to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych – zawiera niewiele tłuszczu, a za to jest bogaty w białko, witaminy i mikroelementy. Jest też doskonałym źródłem skrobi i z tego powodu często jadają go sportowcy, szczególnie w dzień przed ważnymi zawodami. Organizm przetwarza skrobię na glukozę, a następnie magazynuje ją w mięśniach w postaci glikogenu, który uwalnia się powoli, zapewniając stały dopływ energii podczas wysiłku fizycznego. * • Kiedy dodamy do klopsików bakłażan i bułkę tartą, będą nie tylko smaczniejsze, lecz również dostarczą nam więcej błonnika. * • Kiedy smażymy klopsiki bez tłuszczu, wytapia się on z wołowiny i można go zlać z patelni.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacyna * ✓✓ A, kwas foliowy, miedź, potas * ✓ B2, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis