Tagliatelle z grzybami

    Tagliatelle z grzybami

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto prawdziwa uczta dla miłośników grzybów! Ich smak podkreśla wino marsala. Danie to świetnie spełnia warunki zrównoważonego posiłku – jest smaczne i sycące, choć nie zawiera ani odrobiny śmietany, która sprawia, że sos grzybowy jest zazwyczaj tłusty i ciężkostrawny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 g suszonych borowików
    • 90 ml wrzątku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 szalotki, posiekane
    • 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 150 ml wina marsala (można użyć innego słodkiego wina czerwonego)
    • 450 g tagliatelle
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 450 g różnych grzybów (np. pogrzybków, prawdziwków, boczniaków, kurek i innych grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki
    • 250 g pomidorów, bez skórki i pestek, pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +15min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Suszone borowiki zalać wrzątkiem w misce. Odstawić na 15 minut do namoczenia. Odcedzić, zachowując płyn. Pokroić namoczone borowiki w plasterki, odrzucając twarde trzonki.
    2. Rozgrzać w rondlu połowę oliwy i smażyć szalotki 3 minuty, aż zmiękną i przyrumienią się nieco. Dodać pieczarki i smażyć 8–10 minut, aż wyparuje cały sok, który z nich wypłynie.
    3. Wlać wino marsala oraz wodę, w której moczyły się borowiki. Dusić na małym ogniu około 10 minut, aż połowa sosu wyparuje.
    4. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    5. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania makaronu rozgrzać pozostaą 1 łyżkę oliwy na dużej patelni. Wrzucić czosnek i resztę grzybów. Obsmażać je lekko na średnim ogniu 3–5 minut, często potrząsając patelnią.
    6. Dodać do sosu grzybowego pomidory, tymianek i natkę pietruszki. Wymieszać i podgrzewać 1–2 minuty. Dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zestawić z ognia.
    7. Odcedzić dokładnie makaron i rozłożyć na 4 talerzach. Polać go sosem grzybowym i podawać natychmiast, gorący. Dodatkowo można udekorować gałazkami świeżego tymianku.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ miedź * ✓ ✓ niacyna, potas, selen * ✓ B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy

    Inne propozycje

    • Aby sos miał kremową konsystencję, należy dodać do niego, wraz z pomidorami, 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego. * • Marsalę można zastąpić białym lub czerwonym winem.

    Zalety

    • Grzyby zawierają dość dużo witamin z grupy B: B6, niacyny i kwasu foliowego; są również dobrym źródłem miedzi, jednego z bardzo ważnych mikroelementów, który jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety. * • Większość przepisów kulinarnych zakłada użycie tylko niewielkiej ilości grzybów, przez co wartość odżywcza takich dań jest ograniczona. Proponowana tu potrawa zawiera dość dużo świeżych grzybów oraz nieco suszonych, dla wzbogacenia smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Wyszło smaczne, taka mała uwaga do opisu - to nie śmietana sprawia, że sosy grzybowe są ciężkostrawne, a grzyby - 25 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis