Tagliatelle z brokułami, kalafiorem i serem pleśniowym

    Tagliatelle z brokułami, kalafiorem i serem pleśniowym

    29polubień
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Znakomite danie na szybką kolację. Kremowy sos jest tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, iż przygotowuje się go tylko z jednego składnika. Piękną barwę nadają potrawie brokuły. Jeśli chcemy, żeby talerze wyglądały jeszcze bardziej kolorowo, podajmy to danie z chlebem i sałatką z pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 170 g szpinakowego tagliatelle
    • 150 g różyczek brokułów
    • 150 g różyczek kalafiora
    • 200 g sera cambazola, pokrojonego w drobną kostkę
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    2. W tym czasie podzielić różyczki brokułów i kalafiora na mniejsze – wielkości jednego kęsa. Dodać je do gotującego się na wolnym ogniu makaronu na ostatnie 2–3 minuty. Odcedzić makaron z warzywami na dużym sicie.
    3. Przepłukać rondel i postawić na małym ogniu. Wrzucić pokrojony i obrany ze skórki ser. Podgrzewać chwilę, często mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki, kremowy sos. Dodać makaron z warzywami. Zamieszać, żeby cały makaron pokrył się sosem. Podgrzewać jeszcze chwilę. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ A, C, wapń * ✓ ✓ B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen

    Zalety

    • Brokuły i kalafior należą do rodziny roślin krzyżowych, które zawierają wiele korzystnych dla zdrowia substancji roślinnych, między innymi indoli. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że indole zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi. Warzywa krzyżowe zawierają również sulforafan, który pobudza wątrobę do wydzielania enzymów zwalczających komórki nowotworowe.

    Inne propozycje

    • Oprócz brokułów i kalafiora można dodać 100 g marchewki, pokrojonej w krótkie, cienkie paseczki. Można również dodać samą marchewkę (200 g). * • Żeby potrawa miała ostrzejszy smak (a przy tym była bogata w żelazo), można dodać 55 g rukwi wodnej. Najlepiej dodać ją do stopionego sera, równocześnie z makaronem i warzywami. * • Zamiast sera cambazola można dodać ser brie albo camembert, a tuż przed podaniem łyżkę drobno posiekanej świeżej bazylii. * • Aby danie miało wyrazisty smak, można wziąć niebieski ser pleśniowy Saint Agur albo gorgonzolę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 27 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis