Taco z salsą i guacamole

    Taco z salsą i guacamole

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To pożywne, smaczne i kolorowe danie główne jest łatwe i szybkie do przyrządzenia, a przy tym zawiera bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawi, że nawet najbardziej zagorzali zwolennicy jedzenia mięsa polubią kuchnię wegetariańską.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Nadzienie z bakłażana i dyni
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę (około 280 g)
    • 675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę (około 170 g)
    • 1/4 łyżeczki mielonego chili
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    • 400 g pomidorów z puszki
    • sól i pieprz
    • Guacamole
    • 1 duże, dojrzałe awokado
    • sok z 1/2 limonki
    • Salsa pomidorowa
    • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • Z czym podawać
    • 8 placków taco o łącznej wadze około 85 g
    • 150 g chudego jogurtu naturalnego
    • szczypta papryki
    • cząstki limonki
    • gałązki świeżej kolendry do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i bakłażana, smażyć 5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa się przyrumienią.
    2. Dodać dynię i cukinię, następnie dodać, mieszając, chili, kmin rzymski i czosnek. Dołożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, rozdrabniając pomidory drewnianą łyżką. Przykryć i dusić na maleńkim ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie prawie miękka. Sprawdzać od czasu do czasu, czy w rondlu jest wystarczająco dużo płynu i w razie potrzeby dolać trochę wody, żeby warzywa nie przywarły do dna.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Aby przygotować guacamole, należy przekroić awokado, usunąć pestkę, wydobyć miąższ łyżką, przełożyć go do miski i utrzeć z sokiem z limonki. W osobnej misce utrzeć wszystkie składniki salsy. Odstawić.
    4. Ułożyć placki taco na blasze do pieczenia. Podgrzać w piekarniku 3–4 minuty. Przełożyć na ciepłe talerze. Wypełnić nadzieniem bakłażanowym. Ułożyć na wierzchu guacamole, polać jogurtem i salsą, posypać mieloną papryką. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki i gałązkami kolendry.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    • To samo nadzienie doskonale pasuje do tortilli. Wystarczy na 8 tortilli o średnicy około 15 cm i łącznej wadze około 200 g. * • Zamiast guacamole można użyć pasty przyrządzonej z 1 puszki czerwonej fasoli kidney (ok. 215 g), opłukanej i osączonej, zmiksowanej w mikserze wraz z sokiem z połowy limonki, drobno posiekaną połówką małej czerwonej cebuli, 1 posiekanym pomidorem, 1 posiekanym ząbkiem czosnku i 3 łyżkami posiekanej świeżej kolendry. Należy miksować pastę tak długo, aż nabierze jednolitej konsystencji, a potem doprawić solą i pieprzem do smaku. * • Cukinię można zastąpić ćwiartkami pieczarek. * • Jeśli nie chcemy rozgrzewać piekarnika, możemy rozgrzać opiekacz, wyłączyć go i po kilku sekundach włożyć placki.

    Zalety

    • Awokado jest kaloryczne, ale głównie dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym. Są to kwasy tego samego typu, co te, które znajdują się w oliwie z oliwek. Zapobiegają one chorobom serca. Awokado zawiera też inny ważny przeciwutleniacz – witaminę E. Jest również dobrym źródłem potasu * • Kiedy pomidory przywędrowały do Europy, uważano je za jabłka miłości i przypisywano im właściwości afrodyzjaku. Dziś wiemy, że wpływają one korzystnie na serce.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ kwas foliowy, wapń, potas * ✓ B1, B2, B6, niacyna, miedź, żelazo, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis