Taco z kurczakiem i fasolą pinto

    Taco z kurczakiem i fasolą pinto

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie wypełniamy tortille pikantnym soczystym kurczakiem. Papryka i fasola pinto albo borlotti, a także sałata, cebulka dymka i awokado dodają potrawie wyrazistego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g filetów z piersi kurczaka
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw meksykańskich
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 czerwone, zielone lub żółte papryki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub borlotti, opłukanej i odsączonej
    • 8 tortilli
    • 1 awokado
    • 85 g liści sałaty, drobno pokrojonych lub porwanych
    • 3 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
    • 3 łyżki liści świeżej kolendry
    • 1 pomidor, pokrojony w kawałki lub w plastry
    • Tabasco albo inny pikantny sos do smaku
    • 4 łyżki twarożku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kurczaka, czosnek, sok z limonki i przyprawy meksykańskie włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
    2. Oliwę rozgrzać na teflonowej patelni. Dodać mięso z przyprawami, smażyć przez minutę bez mieszania. Dodać paprykę i smażyć przez 3-5 minut, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodać fasolę i podgrzewać całość, mieszając od czasu do czasu.
    3. W tym czasie poukładać tortille na blasze i podgrzewać w piekarniku 2-3 minuty. Obrać i pokroić w plastry awokado.
    4. Mieszanką mięsa, przypraw i papryki napełnić tortille, rozdzielając równo na osiem sztuk. Dodać awokado, sałatę, dymkę, pomidora, kolendrę i sos Tabasco. Podawać gorące z twarożkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis