Tabbouleh z kozim serem

    Tabbouleh z kozim serem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tabbouleh jest tradycyjną sałatką kuchni arabskiej, przyrządzaną z pszennej kaszki bulgur. Podczas gdy kaszka pęcznieje, siekamy warzywa oraz zioła i przygotowujemy sos. Sałatkę podajemy z chlebem pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 280 g kaszki bulgur
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 20 pomidorków koktajlowych, podzielonych na ćwiartki
    • 1 mała posiekana czerwona cebula
    • 10 cm kawałek ogórka, posiekany
    • 1 duża utarta marchewka
    • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 200 g miękkiego pokruszonego koziego sera
    • sól i pieprz
    • Sos cytrynowo-kminkowy
    • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • Z czym podawać
    • liście sałaty
    • 12 rzodkiewek pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać kaszkę bulgur do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut.
    2. Rozetrzeć w małej miseczce kmin rzymski i czosnek z sokiem z cytryny, a następnie, mieszając, dodać oliwę.
    3. Odcedzić kaszkę na sicie, wyciskając z niej nadmiar wody i wrzucić znów do miski. Dodać paprykę, pomidorki, cebulę, ogórka, marchewkę, natkę, kolendrę i miętę oraz papryczkę chili. Skropić sosem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać składniki.
    4. Ułożyć liście sałaty na półmisku. Nałożyć tabbouleh na sałatę, posypać kawałkami koziego sera. Udekorować rzodkiewkami i podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast koziego sera możemy użyć sera feta. * • Żeby przyrządzić morelową sałatkę tabbouleh, podawaną do dania głównego, mieszamy przygotowaną kaszkę bulgur z żółtą papryką i czerwoną cebulą, 4 pokrojonymi łodygami selera naciowego i 115 g pokrojonych, suszonych moreli (nie dodajemy innych warzyw, ziół i koziego sera). Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu. * • Oto przepis na ostrą sałatkę tabbouleh dla 6 osób. Ser zastępujemy 2 ugotowanymi piersiami kurczaka, pokrojonymi w kostkę. Mieszamy kaszkę bulgur z kurczakiem, papryką, cebulą, marchewką i natką (nie dodajemy innych warzyw i ziół). Lekko podgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy po 1/2-1 łyżeczki mielonych przypraw: kminu rzymskiego, kolendry, gorczycy i curry. Pozostawiamy na ogniu minutę. Mieszając, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. Dekorujemy plasterkami ogórka.

    Zalety

    • Kaszka bulgur jest niskotłuszczowym źródłem skrobi. Ponieważ w kaszce tej zachowana jest wartościowa osłonka ziaren pszenicy, zawiera ona witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminę B1. * • Kozi ser jest smacznym źródłem białka i wapnia, mniej tłustym od innych serów.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ A, B2, C, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo * ✓ potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis