Tabbouleh z jagnięciną i ziołami

    Tabbouleh z jagnięciną i ziołami

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatkę tę, inspirowaną kuchnią bliskowschodnią, przyrządzamy z kaszki bulgur i różnokolorowych kruchych warzyw wymieszanych z mnóstwem posiekanych, świeżych ziół i lekkim sosem cytrynowym. Podaje się ją z kawałkami soczystej, chudej jagnięciny. Jest to świetne danie na popołudniowy relaksujący posiłek w miłym towarzystwie. Najlepiej smakuje z trójkątnymi grzankami z chlebka pitta i jogurtem naturalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g kotletów z chudej karkówki jagnięcej, okrojonych z tłuszczu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z ½ cytryny
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • listki świeżej mięty do przybrania
    • Tabbouleh
    • 250 g kaszki bulgur
    • 400 g wrzątku
    • 12 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 1 żółta lub pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • garść świeżej mięty, grubo posiekanej
    • garść natki pietruszki, grubo posiekanej
    • Sos cytrynowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z ½ cytryny
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Naciąć każdy kotlet z boku w poprzek, rozłożyć na płasko i umieścić w płytkim naczyniu. Utrzeć oliwę z sokiem cytrynowym i czosnkiem. Obtoczyć starannie mięso w tak przygotowanej marynacie. Przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
    2. Wsypać kaszkę bulgur do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 20 minut, aż kaszka wchłonie całą wodę.
    3. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Wlać go do namoczonej kaszki bulgur. Dodać pomidorki, paprykę, ogórek, cebulkę dymkę i zioła.
    4. Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć mięso na ruszcie brytfanny i opiekać po 3–4 minuty z obu stron, aż będzie równomiernie przyrumienione. Jeśli chcemy, by mięso nie było półkrwiste, lecz lepiej wypieczone, należy opiekać je nieco dłużej.
    5. Skosztować sałatki i w razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozdrobnić widelcem. Pokroić mięso ukośnie w plastry, ułożyć na wierzchu tabbouleh i udekorować listkami mięty. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Pokroić jagnięcinę w kostkę i zamarynować, a następnie nadziać na szpikulce i opiekać przez 8–10 minut, często obracając. Przed podaniem ułożyć szaszłyki na tabbouleh. * • Zamiast kaszki bulgur można użyć kuskusu. Wystarczy go namoczyć we wrzątku na około 5 minut. * • Jagnięcinę (osączoną starannie z marynaty) można też usmażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 3–4 minuty z każdej strony lub dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone mięso. * • W sałatce tabbouleh można zastąpić pomidory i ogórki 75 g pokrojonych w słupki, suszonych moreli, 55 g prażonych orzechów laskowych i 100 g porwanych na duże kawałki listków rukwi wodnej lub szpinaku. Wtedy lepiej użyć czerwonej papryki. * • Aby przyrządzić wegetariańską wersję tabbouleh, należy pokroić 340 g twardego tofu w kostkę lub paseczki i użyć zamiast jagnięciny. Zamarynować, smażyć z dodatkiem marynaty 5 minut, cały czas mieszając, a na koniec wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Zalety

    • Kaszka bulgur zawiera nie tylko błonnik, lecz również, podobnie jak inne produkty zbożowe, skrobię i witaminy z grupy B. * • Czosnek wpływa dobroczynnie na serce, a ponadto łagodzi objawy przeziębienia i infekcji.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacyna, miedź, cynk * ✓✓ B2, żelazo, potas * ✓ A, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis