Świeże musli owocowe

    Świeże musli owocowe

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Taka świeża mieszanka płatków i nasion z soczystymi owocami urozmaici śniadania osobom, które wcześniej jadały tylko suszone musli. Ma miękką konsystencję jak owsianka i zawiera wiele świeżych składników. Polecamy na początek dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 85 g bulguru
    • 115 g płatków owsianych
    • 240 ml soku jabłkowego
    • 50 g zmiażdżonych, niesparzonych migdałów
    • 3 łyżki orzeszków piniowych
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 10 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
    • 10 suszonych fig, drobno pokrojonych
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 2 jabłka, starte na grubej tarce
    • 1 duża lub 2 małe persymony, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 marakuja
    • kilka kropli esencji migdałowej
    • Do dekoracji
    • nasiona granatu lub jagody
    • persymona, pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać w dużej misce bulgur z 240 ml wody. Przykryć miskę, zostawić na 30 minut, aż się namoczy i bulgur będzie miękki. Odsączyć dokładnie przez sitko i wrzucić z powrotem do miski.
    2. Dodać płatki owsiane, sok z jabłek, migdały, orzeszki piniowe, pestki słonecznika, morele, figi, brązowy cukier, starte jabłko i persymonę pokrojoną w kostkę. Wymieszać z bulgurem.
    3. Przeciąć marakuję na pół. Umieścić sitko nad miską z musli i przełożyć miąższ i pestki marakui do sitka. Naciskać, aż wyciśniemy cały sok i na sitku zostaną tylko pestki. Wyrzucić pestki.
    4. Można dodać esencję migdałową i trochę soku z jabłek, żeby mieszanka była wilgotna, ale nie wodnista. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, aż do chwili podania. Serwować z pestkami granatu lub jagodami, dodać też trochę persymony. Musli można przechowywać w lodówce pod szczelnym przykryciem do 2 dni. Przed podaniem zamieszać i udekorować świeżymi owocami.

    Inne propozycje

    • To świetne śniadanie dla osób, które nie jedzą nabiału. Ci, którzy od niego nie stronią, mogą dodać na wierzch musli dużą ilość jogurtu albo też poprzekładać musli warstwami jogurtu. * • Użyć nektarynek lub twardych gruszek zamiast persymony. * • Zastąpić suszone morele suszonymi wiśniami. * • Zamiast soku z jabłek użyć soku z gruszek lub białych winogron. * • Można udekorować każdą porcję świeżymi wiśniami zamiast pestkami granatu lub jagodami.

    Zalety

    • Płatki owsiane są świetnym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć wysokie stężenie cholesterolu we krwi. * • Pestki słonecznika zawierają dużo witaminy E, przeciwutleniacza, który chroni ściany komórek przed wolnymi rodnikami (czyli zapobiega chorobom serca i rakowi). Dostarczają też witamin B1 i PP oraz cynku. * • Suszone figi są dobrym źródłem potasu, wapnia i żelaza, a także błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, który pomaga zapobiegać zatwardzeniu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, C, żelazo * ✓ B2, PP, kwas foliowy, wapń, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis