Świderki z wołowiną z rondla

    Świderki z wołowiną z rondla

    5polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Cienkie makaronowe świderki znakomicie nadają się do jednogarnkowej potrawy z wołowiną i warzywami. Makaron wrzuca się do garnka dopiero pod koniec jej gotowania, żeby ugotował się al dente i nabrał słono-pikantnego smaku sosu z mięsa, warzyw i oregano.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g steku wołowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 l wywaru wołowego lub warzywnego
    • 3 duże marchewki, pokrojone w plasterki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 400 g brukwi, posiekanej
    • 225 makaronu fusilli (świderki)
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (albo 1 łyżeczka suszonego)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Oliwę rozgrzać w dużym, żaroodpornym naczyniu. Dodać mięso i smażyć je, aż się zrumieni, często mieszając. Wyjąć mięso z oliwy za pomocą łyżki cedzakowej.
    2. Wrzucić do oliwy cebulę, smażyć 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy, czosnek i 600 ml wywaru. Wymieszać dokładnie i zagotować.
    3. Wrzucić mięso z powrotem do naczynia. Dodać marchewkę, seler naciowy i brukiew. Przyprawić do smaku, przykryć i gotować godzinę na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
    4. Wlać pozostały wywar, wrzucić makaron i oregano. Doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i przykryć naczynie. Gotować 20–25 minut, aż makaron zmięknie. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B12, C, niacyna * ✓ ✓ B1, B6, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ B2, E, kwas foliowy, wapń, selen

    Zalety

    • W wołowinie jest dużo żelaza i cynku. Żelazo zawarte w czerwonym mięsie jest łatwiej przyswajane przez organizm niż żelazo ze źródeł roślinnych. * • Brukiew należy do rodziny warzyw krzyżowych, które zawierają składniki ważne w profilaktyce chorób nowotworowych. * • Połączenie mięsa, brukwi, marchewki i makaronu sprawia, że to danie zawiera dużo błonnika i węglowodanów.

    Inne propozycje

    • Potrawa będzie miała bardziej “śródziemnomorski” charakter, jeśli marchewkę i brukiew zastąpimy 1 czerwoną i 1 zieloną lub żółtą papryką. Posiekaną paprykę należy dodać razem z cebulą. Razem z makaronem dodać także 170 g małych pieczarek. * • Zamiast wołowiny można użyć sarniny. Można także zastąpić pokrojoną w plasterki marchewkę i brukiew koktajlowymi marchewkami oraz rzepą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    zmiana składników na inne. Nie miałam brukwi ani selera naciowego, więc dodałam 2 pietruszki i por. Wyszło pyszne! - 14 lip 2011

    autor:
    0

    - 14 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis