Świderki z tuńczykiem i cukinią

    Świderki z tuńczykiem i cukinią

    12polubień
    25min.


    Zrobione przez 11 osób

    Sos do tej kolorowej sałatki ma słodko-kwaśny smak, który świetnie komponuje się z cukinią, tuńczykiem, pomidorami i makaronem. To danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajmy je z ciepłym chlebkiem pita, którym będziemy mogli wytrzeć z talerza pyszny sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g świderków (np. fusilli, ronini, cavatappi)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżeczki drobnego cukru
    • 2 łyżki czerwonego sosu pesto
    • 1 łyżka białego lub czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki kaparów
    • 6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w ósemki
    • 200 g tuńczyka w zalewie (z puszki), odsączonego i lekko rozdrobnionego
    • 6 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
    • natka pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić.
    2. W czasie gdy gotuje się makaron, podgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i podsmażać 3 minuty, często mieszając. Dodać pozostałą oliwę, wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać cukier, czerwony sos pesto, ocet winny i kapary. Podgrzewać przez chwilę, mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w sos. Mieszając, dodać pomidory, przełożyć wszystko do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
    4. Dodać makaron, tuńczyka oraz oliwki i delikatnie wymieszać. Nakładać na cztery talerze albo przełożyć do salaterki. Przybrać listkami natki pietruszki i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, selen * ✓✓ A * ✓ B1, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas

    Zalety

    • Użycie tuńczyka w zalewie zamiast w oleju spowoduje, że sałatka będzie mniej tłusta. * • Pomidory i cukinia sprawią, że ta prosta sałatka będzie naprawdę bogatym źródłem witaminy C.

    Inne propozycje

    • Żeby zwiększyć zawartość błonnika i uczynić danie bardziej treściwym, można dodać 400 g fasolki borlotti z puszki, odsączonej z zalewy. Można także podawać tę sałatkę w wersji wegetariańskiej – bez tuńczyka. * • Zamiast tuńczyka można dodać anchois w oliwie z puszki, a wówczas do smażenia można użyć oliwy z puszki. * • Cukinię można zastąpić małym kabaczkiem (ok. 225 g), obcinając jego końce i przecinając go wzdłuż na pół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Nie dalam kaparow, bo nie mialam, ale i bez nich to danie jest niesamowite! Polecam! Sos naprawde przepyszny i idealnie wszystko laczy sie ze soba. - 12 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis