Świąteczne ciasto z gruszek

    Świąteczne ciasto z gruszek

    Zapisz do ulubionych
    4godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kletzenbrot w dialekcie austriackim znaczy: chleb z suszonych gruszek. To ciasto o wielowiekowej tradycji. Zawinięte w folię aluminiową i przewiązane świąteczną wstążeczką będzie miłym prezentem gwiazdkowym.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 200 g suszonych gruszek
    • 100 g suszonych fig
    • 50 g świeżych daktyli
    • 250 g orzechów laskowych
    • po 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
    • 50 g rodzynek sułtanek
    • 6 łyżek białej wódki z gruszek
    • po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy piernikowej
    • po 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego i anyżu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej
    • 50 g pełnoziarnistej mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1/8 szklanki mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 42 g drożdży
    • 2 łyżki masła i jeszcze trochę do nasmarowania blachy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 25 g nieobranych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Włożyć suszone owoce do garnka i zalać 400 ml wody. Zostawić na noc. Następnego dnia gotować 20 minut. Odcedzić, a wywar zachować na później.
    2. Pokroić niezbyt drobno owoce. Z daktyli wyjąć pestki, a miąższ pokroić wzdłuż w paski. Orzechy laskowe posiekać grubo, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową – drobno.
    3. Wszystkie składniki włożyć do miski. Zmieszać z sułtankami, wódką z gruszek, cynamonem, przyprawą do pierników, nasionami kopru włoskiego i anyżu oraz mieloną kolendrą. Przykryć i odstawić.
    4. W innej misce zmieszać mąkę żytnią i pszenną. Zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Zmieszać 2 łyżki mleka z 1 łyżeczką cukru. Rozkruszyć drożdże i wrzucić do mleka; odczekać 5 minut, aż się rozpuszczą. Raz zamieszać.
    5. Wlać rozpuszczone drożdże do wgłębienia w mące i lekko przysypać z wierzchu. Przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
    6. Przetopić masło w rondelku. Dodać do miski z mąką resztę mleka, masło, sok z cytryny, cukier waniliowy i sól. Zagnieść składniki, żeby powstało gładkie ciasto, które przestanie kleić się do miski. Nakryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 11/2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić objętość.
    7. Zagnieść mieszaninę owoców wraz z ciastem. Posypać blat mąką. Ułożyć na nim ciasto i uformować w kształt bochenka. Przykryć i znów pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    8. Zagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blachę masłem. Wrzucić migdały do wrzątku, krótko w nim potrzymać, a potem odcedzić i obrać ze skórki. Zachować wrzątek po migdałach.
    9. Udekorować bochenek migdałami, wciskając je nieco w ciasto. Posmarować wywarem z migdałów i piec w nagrzanym piekarniku na dolnej szynie przez 1 godzinę, w tym czasie kilkakrotnie smarując wywarem z migdałów.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Kletzenbrot smakuje najlepiej, gdy po upieczeniu zostanie zawinięty w folię aluminiową i poleży przez tydzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis