Śródziemnomorskie warzywa

    Śródziemnomorskie warzywa

    11polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Nadziewane mięsem warzywa tworzą niezwykle apetyczne danie główne. To dobra potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy nałoży sobie na talerz dokładnie tyle, na ile ma ochotę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest kilka bagietek oraz mieszana sałatka z zielonych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g ryżu długoziarnistego
    • 250 g chudej, mielonej jagnięciny
    • 1 cebula, posiekana
    • 5 papryk
    • 4 pomidory malinowe, dojrzałe i jędrne
    • 2 duże cukinie (ok. 225 g każda)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
    • 170 g listków młodego szpinaku
    • 2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 1 jajko, rozmącone
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 2–3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wsypać ryż do rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Odlać.
    2. W czasie, gdy gotuje się ryż, wrzucić mięso i cebulę na patelnię teflonową i smażyć, aż mięso przyrumieni się lekko, a cebula zeszkli. Mieszać i rozdrabniać mięso w czasie smażenia, by przyrumieniło się równomiernie. Umieścić sito na misce i przełożyć do niego mięso. Tłuszcz, który z niego spłynie, można wylać.
    3. Przekroić papryki wzdłuż przez ogonek na połówki i usunąć gniazda nasienne. Odkroić wierzchy z pomidorów i wydrążyć wnętrze. Posiekać odkrojone wierzchy oraz wydrążony miąższ i włożyć do miski wraz z sokiem, który wyciekł podczas siekania. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ, pozostawiając łódeczki grubości 5 mm. Posiekać wydrążony miąższ i dodać go do miski z miąższem pomidorów.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni teflonowej. Wrzucić czosnek oraz posiekane warzywa i smażyć, mieszając, aż nieco zmiękną. Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu około minuty, aż się skurczy. Zdjąć z ognia, wrzucić bazylię, ryż i mięso. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.
    5. Nadziać farszem papryki, wydrążone pomidory i cukinie. Ułożyć papryki i cukinie w jednej warstwie na jednej lub dwóch blachach albo w naczyniach żaroodpornych. Warzywa nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie. Przykryć folią aluminiową lub pokrywkami i piec 15 minut. Dołożyć pomidory i smażyć kolejne 15 minut, aż warzywa będą prawie miękie.
    6. Odkryć warzywa i piec je jeszcze 15–20 minut, aż zmiękną i przyrumienią się lekko. Podawać na zimno lub na gorąco, posypane siekaną bazylią.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Warzywa nadziewane na sposób bliskowschodni: zastąpić biały ryż brązowym i wymieszać go z usmażoną jagnięciną oraz cebulą. Dodać 3 cebulki dymki pokrojone w cienkie plasterki, 3 posiekane ząbki czosnku, po 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku i mięty, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, dużą szczyptę cynamonu, 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego, 2 łyżki rodzynków, sok z ½ cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przekroić 2 bakłażany wzdłuż na pół i gotować na parze 5 minut, aż nieco zmiękną. Kiedy przestaną parzyć, wydrążyć je, pozostawiając łódeczki grubości około 5 mm. Pokroić miąższ w kostkę i dodać do farszu mięsnego. Sparzyć 4 duże liście kapusty włoskiej, żeby zmiękły. Ułożyć bakłażany na blasze i włożyć do wnętrza nieco farszu. Zawinąć resztę farszu w liście kapusty i ułożyć na blasze. Wymieszać pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem (ok. 225 g) ze 120 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego. Wylać na blachę dookoła warzyw. Przykryć blachę folią aluminiową. Piec 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 15–20 minut, aż warzywa się przyrumienią. Podawać na gorąco lub na zimno, udekorowane posiekanymi listkami świeżej mięty.

    Zalety

    • Warzywa użyte w tym przepisie zawierają dużo fitosubstancji oraz witamin, które mają właściwości przeciwutleniaczy. Należy do nich beta-karoten występujący w papryce, szpinaku i cukinii. Chroni on komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki tworzące się w organizmie pod wpływem stresu. * • Cukinia należy do tej samej rodziny, co melon, dynia i ogórek. Jej skórka jest bogata w beta-karoten, a miąższ dostarcza niacyny i witaminy B6.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, żelazo, potas * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo smaczne a zarazem dietetyczne! Troche zmodyfikowalam przepis zamieniajac ryz na kuskus, jagniecine na mielonego indyka, szpinak swiezy na mrozony a na wierzch dodalam ser feta. Nastepnym razem zrobie tylko z pomidorow i papryk, jako ze cukinia ma troche krotrzy czas pieczenia i wydawala mi sie za miekka. Ogolnie, super pomysl na obiad lub kolacje. - 18 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis