Śliwki z miodem w papilotach

    Śliwki z miodem w papilotach

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyrządzanie potraw w papilotach polega na pieczeniu produktów zawiniętych w pergamin, dzięki czemu soki nie wyciekają. Bardzo ważne, żeby użyć do tego odpowiedniego papieru, odpornego na wilgoć. Kiedy otwieramy paczuszkę, żeby podać potrawę, uwalniamy jednocześnie piękny aromat.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych śliwek deserowych, bez pestek i pokrojonych na grube plasterki
    • 30 g masła
    • 2 laski cynamonu, przepołowione
    • 8 całych goździków
    • 4 łyżki miodu akacjowego lub innego klarownego
    • 1 duża pomarańcza
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki mrożonego jogurtu waniliowego lub lodów
    • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów pekan
    • więcej miodu do polania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Ułożyć na blacie 4 duże kwadratowe kawałki pergaminu. Położyć na środku każdego kawałka po ¼ plasterków śliwek i masła, kawałek laski cynamonu oraz 2 całe goździki. Pokropić każdą porcję łyżką miodu.
    3. Zetrzeć na tarce skórkę pomarańczy lub obrać pomarańczę obieraczką do warzyw i pokroić skórkę na drobne kawałki. Można też użyć zestera. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać po ¼ soku i skórki pomarańczy do każdej porcji śliwek, starając się pokropić nimi równo owoce.
    4. Zebrać papier każdej paczuszki i zawinąć, żeby zamknąć owoce w środku. Zgiąć boki razem dwa lub trzy razy na zakładkę. Pozostałe boki też dwa razy założyć i schować je pod zawiniątko, żeby ładnie wyglądało.
    5. Położyć paczuszki na formie do pieczenia i piec 20 minut. Papierowe zawiniątko może napuchnąć i lekko się przyrumienić, a owocowa mieszanka w środku mocno się rozgrzewa.
    6. Położyć każdą paczuszkę na oddzielnym talerzu. Otworzyć ostrożnie i położyć na wierzchu łyżkę mrożonego jogurtu lub lodów. Posypać orzechami pekan i ewentualnie polać miodem. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Banany i ananas w papilotach. Zamiast śliwek i przypraw użyć małego ananasa, obranego i posiekanego, oraz 4 bananów pokrojonych w grube plasterki. Dodać 2 gwiazdki anyżu do każdego zawiniątka, polać miodem i sokiem ze skórką pomarańczy. * • Miód można zastapić syropem klonowym. * • Można używać folii zamiast pergaminu, ale wtedy należy przelać zawartość paczuszek do miseczek i w nich podawać.

    Zalety

    • Śliwki zawierają duże ilości witaminy E, ważnego przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać groźnym chorobom związanym ze starzeniem. * • Orzechy pekan, jak inne orzechy, są bogate w tłuszcze (70 g w 100 g), ale głównie tłuszcze nienasycone. Dostarczają także sporo witaminy E. * • Jogurt, tak jak i inne produkty mleczne, to cenne źródło wapnia. Ten minerał jest ważnym budulcem kości i zębów, w których znajduje się 99% wapnia obecnego w całym organizmie. Wapń jest też istotny dla innych ważnych procesów fizjologicznych. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi oraz wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓ A, miedź, potas, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis