Śliwki z miodem w papilotach

    Przyrządzanie potraw w papilotach polega na pieczeniu produktów zawiniętych w pergamin, dzięki czemu soki nie wyciekają. Bardzo ważne, żeby użyć do tego odpowiedniego papieru, odpornego na wilgoć. Kiedy otwieramy paczuszkę, żeby podać potrawę, uwalniamy jednocześnie piękny aromat.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych śliwek deserowych, bez pestek i pokrojonych na grube plasterki
    • 30 g masła
    • 2 laski cynamonu, przepołowione
    • 8 całych goździków
    • 4 łyżki miodu akacjowego lub innego klarownego
    • 1 duża pomarańcza
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki mrożonego jogurtu waniliowego lub lodów
    • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów pekan
    • więcej miodu do polania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Ułożyć na blacie 4 duże kwadratowe kawałki pergaminu. Położyć na środku każdego kawałka po ¼ plasterków śliwek i masła, kawałek laski cynamonu oraz 2 całe goździki. Pokropić każdą porcję łyżką miodu.
    3. Zetrzeć na tarce skórkę pomarańczy lub obrać pomarańczę obieraczką do warzyw i pokroić skórkę na drobne kawałki. Można też użyć zestera. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać po ¼ soku i skórki pomarańczy do każdej porcji śliwek, starając się pokropić nimi równo owoce.
    4. Zebrać papier każdej paczuszki i zawinąć, żeby zamknąć owoce w środku. Zgiąć boki razem dwa lub trzy razy na zakładkę. Pozostałe boki też dwa razy założyć i schować je pod zawiniątko, żeby ładnie wyglądało.
    5. Położyć paczuszki na formie do pieczenia i piec 20 minut. Papierowe zawiniątko może napuchnąć i lekko się przyrumienić, a owocowa mieszanka w środku mocno się rozgrzewa.
    6. Położyć każdą paczuszkę na oddzielnym talerzu. Otworzyć ostrożnie i położyć na wierzchu łyżkę mrożonego jogurtu lub lodów. Posypać orzechami pekan i ewentualnie polać miodem. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Banany i ananas w papilotach. Zamiast śliwek i przypraw użyć małego ananasa, obranego i posiekanego, oraz 4 bananów pokrojonych w grube plasterki. Dodać 2 gwiazdki anyżu do każdego zawiniątka, polać miodem i sokiem ze skórką pomarańczy. * • Miód można zastapić syropem klonowym. * • Można używać folii zamiast pergaminu, ale wtedy należy przelać zawartość paczuszek do miseczek i w nich podawać.

    Zalety

    • Śliwki zawierają duże ilości witaminy E, ważnego przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać groźnym chorobom związanym ze starzeniem. * • Orzechy pekan, jak inne orzechy, są bogate w tłuszcze (70 g w 100 g), ale głównie tłuszcze nienasycone. Dostarczają także sporo witaminy E. * • Jogurt, tak jak i inne produkty mleczne, to cenne źródło wapnia. Ten minerał jest ważnym budulcem kości i zębów, w których znajduje się 99% wapnia obecnego w całym organizmie. Wapń jest też istotny dla innych ważnych procesów fizjologicznych. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi oraz wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓ A, miedź, potas, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis